Annons
Annons


Kontrollera försäkringen när du bokar resan själv

Idag väljer nära två av tre svenskar att själva sätta ihop sin utlandsresa istället för att boka charterpaket. Det visar en undersökning om resvanor från försäkringsbolaget If. Men försäkringen gäller inte alltid när man bokar själv.


Familj på resa

Det har blivit både enklare och billigare att boka sin egen semesterresa. Enligt en undersökningen väljer idag sex av tio svenskar att själva sätta ihop utlandsresan. Det som tidigare var charterns stora fördel – allt i ett paket – vill många idag ordna på egen hand.

Annons

Flygresa och hotell är det vanligaste som man bokar själv. Mer än var femte resenär bokar även hyrbil och nästan lika många båt-, tåg- och evenemangsbiljetter.

Gilla Allas.se på Facebook

För den som sätter ihop sin egen resa är det extra viktigt att tänka på vilket försäkringsskydd man har om något skulle hända. I hemförsäkringen ingår alltid ett reseskydd som ersätter sjukvårdskostnader och hemtransport i samband med sjukdom eller olycka på resa. Men blir du sjuk och aldrig kommer iväg, täcker vissa försäkringar inte kostnaderna om du själv bokat flyg, hotell, hyrbil och annat separat istället för att köpa ett charterpaket där allt ingår

Tänk på det här när du bokar utlandsresan utan hjälp av en resebyrå:

Ta reda på vilka vaccinationer du kan behöva, och hur långt i förväg de måste tas.
Se över försäkringsskyddet så att du får ersättning för kostnaderna om resan måste ställas in eller avbrytas.
Ta med en lista på viktiga telefonnummer om det skulle uppstå en nödsituation; ditt försäkringsbolag, svensk ambassad, konsulat och larmcentral i landet du ska besöka.
Skriv in nummer till en nära anhörig under rubriken ICE, In Case of Emergency i din mobil.
Om du reser inom EU, ta med europeiska sjukförsäkrings-kortet (EU-kortet) som du beställer från Försäkringskassan. Med EU‑kortet kan du få ersättning för nödvändig vård om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du reser inom EU/EES och Schweiz.
Ladda ned appen UD Resklar i din mobil. I den finns viktig och användbar information om resmål, säkerhetsläge, kontaktuppgifter till ambassader med mera för världens alla länder.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…