Annons
Annons


Korsade armar minskar smärta


Smärtlindring.

Korsade armar framför bröstet förvirrar hjärnan så att det blir svårare att uppfatta smärta. Det visar forskning vid University College i London.

Små barn under fem har inte några problem med avgöra vilken hand som utsätts för smärtpåverkan (till exempel från en varm stråle av ljus) när de har lagt sina händer eller armarna i kors och inte tittar. Men det har vuxna.

Annons

Kroppskarta
Från cirka fem år att börja hjärnan bilda en karta av kroppen, bland annat visar den var armarna förväntas vara. På varje sida av kroppen. Gör man däremot tvärtom, kan hjärnan bli förvirrad. Och det kan vara till nytta vid smärtlindring, visar forskning som bedrivs vid University College London.

Upptäckten kan förklara korslagda armar är en försvarsmekanism som används i många situationer när man är skadad, olycklig, arg eller desperat.

Elektriska stötar
I två experiment fann ett forskarlag vid universitetet ett samband mellan korslagda armar över bröstet och svårigheter att känna smärta. Resultatet har publicerats i tidskriften Pain och citeras av tidskriften Time.

Åtta respektive tolv personer deltog i de två försöken. De utsattes för en smärtkälla i form av en varm, ofarlig ljusstråle mot ena handen och svaga, icke-smärtsamma elektriska stötar. Kraften i den senare tolkades, av dem som hade armarna i kors, som svagare än de som hade sina armar vid sidan.

Hjärnan spårar
– När du lägger armarna framför kroppen kan hjärnan inte använda sin kroppskarta. Och därför minskar upplevelsen av en smärta. Hjärnan är upptagen med att försöka spåra var smärtan kommer från, förklarar forskningsledaren Giandomenico Iannetti till Time.

I praktiken finns det inget som tyder på att de korsade armarna kan ge lindring för annat än smärta i händerna. Och det varar bara kort tid. Ändå är upptäckten användabar för att förstå hur hjärnan uppfattar smärta och bidra till utvecklingen av nya former av anestesi. Och belysa varför korslagda armar är så utbrett.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…