Annons
Annons


Korsallergi ökar besvären under pollensäsongen


Är de kanske korsallergiker?

Björkpollensäsongen är ovanligt tidig i år, rapporterar Naturhistoriska riksmuséet. Den kan dessutom björkblomningen bli ovanligt kraftig. Många björkpollenallergiker drabbas av korsallergi om de äter till exempel äpplen, nötter och morötter.

Annons

– I år har vi noterat att björkarna har mycket hängen så pollenflödet kan bli mer intensivt jämfört med de senaste två – tre åren, säger Kerstin Alm Kübler, intendent, Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuséet.

Gilla Allas.se på Facebook

Korsallergi vanligt
Allergi mot björk är en av de vanligaste pollenallergierna. Den är också särskilt besvärlig eftersom björkpollen tillsammans med intag av vissa födoämnen kan utlösa allergiska korsreaktioner. Den som har korsallergi mår därför bättre av att undvika viss mat under pollensäsongen. Det är även viktigt att behandla själva pollenallergin i god tid och på rätt sätt – utifrån symtom.

I björkpollen finns proteiner som är släkt med eller liknar ämnen i vissa frukter och grönsaker, till exempel äpplen, nötter, kiwi, päron, plommon, persika, nektarin, potatis och morötter. När immunförsvaret reagerar mot björkpollen sker även en reaktion mot det s k korsallergenet.

Se upp med vad du äter!
– Om du under björkpollensäsongen känner av klåda i munnen, svullnad i halsen, får svullna läppar eller blåsor i munnen, kan du ha korsallergi. Då ska du tänka på att dels behandla pollenallergin, dels låta bli att äta det du är överkänslig mot, säger leg apotekare Maria Calles, Apotek Hjärtat Kungsgatan, Lindesberg.

Låt besvären styra valet
Receptfria läkemedel finns som olika sorters nässpray, ögondroppar och antihistamintabletter. De går också att kombinera vid behov. Ju tidigare man startar behandlingen, desto bättre effekt av läkemedlen. Vad man ska välja beror på vilka symtom man har:

  • Näsa – välj en nässpray med antihistamin eller kromoglikat
  • Ögon – välj ögondroppar eller tabletter med antihistamin
  • Näsa + ögon – välj tabletter med antihistamin

Receptfritt spray
Vid kraftiga besvär från näsan, till exempel långvarig nästäppa, finns receptfria nässprayer med kortison som ger full effekt efter några dagars användning

– Har du inte blivit bättre efter cirka två veckors behandling med receptfria läkemedel ska du söka läkare, säger Maria Calles.

Det är viktigt att uppmärksamma åldersgränserna som gäller för olika preparat. Det finns nässprayer och ögondroppar särskilt avsedda för barn och ungdomar. Den som är gravid eller ammar kan vända sig personalen på Apotek Hjärtat eller MVC/BVC för att få hjälp att hitta passande behandling.

Pollenprognosen kan du följa dagligen på Naturhistoriska Riksmuseet via den här länken.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…