Annons
Annons


Kan ett körsbärsträd bli för gammalt?


korsbarstrad

Hej!
Vi har ett körsbärsträd som nog stått i trädgården i minst 30 år. För några år sedan fick vi en mycket större skörd en vanligt och ungefär då måste det ha börjat skjuta upp rotskott, för nu finns små likadana träd några meter ifrån. I år blev det knappt några bär alls och dessutom ser stammen konstig ut, med flera sår och förändringar i barken. Så nu undrar jag vad som är fel, är det en sjukdom, eller börjar trädet bara bli gammalt?
Mvh Miranda

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Hej Miranda!
Körsbär- och plommonträd blir i regel inte äldre än 20-30 år, till skillnad från äpplen som kan nå minst dubbla den åldern och fortfarande bära fin frukt. Rotskotten och den stora fruktsättningen är tecken på åldrande. Trädet vill helt enkelt försäkra sig om avkomma innan det lägger av.

När bark spricker på körsbärsträd beror det ofta på att sidan som vetter mot söder snabbt värms upp av vårsolen. Då lockas saven att stiga i förtid. När kylan sedan slår till spricker barken av trycket och saven väller ut som kåda. Tyvärr kan jag inte rekommendera dig att ta hand om ett rotskott i stället. Körsbärsträd ympas på en grundstam av en annan sort, vanligen vildarten fågelbär. Rotskotten kan vara besvärliga att bli av med, bästa sättet är att pilla bort en ca fem cm remsa av bark runt om, så kallad ringbarkning. Då svälts skottet ut. Om man däremot klipper av, eller rycker upp skottet, stimuleras i stället nya skott att komma.
Hoppas detta i och för sig inte så hoppfulla svar var till nytta ändå!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…