Annons
Annons


Kostnader stoppar flytten

Var tredje storstadsbo i Stockholm, Göteborg och Malmö vill byta bostad. Men många anser att kostnaderna för att flytta är för hög. Bland villaägare är reavinstskatten det enskilt största hindret att flytta. Det visar Bjurfors Bostadsbarometer. 36 procent av storstadsborna vill byta bostad, men för majoriteten är höga kostnader det största hindret. En bidragande faktor till detta är reavinstskatten, som hindrar tre av tio villaägare som vill byta bostad. Något som också ger tydliga effekter avseende rörligheten på marknaden.


Var tredje storstadsbo i Stockholm, Göteborg och Malmö vill byta bostad. Men många anser att kostnaderna för att flytta är för hög. Bland villaägare är reavinstskatten det enskilt största hindret att flytta. Det visar Bjurfors Bostadsbarometer.

Annons

36 procent av storstadsborna vill byta bostad, men för majoriteten är höga kostnader det största hindret. En bidragande faktor till detta är reavinstskatten, som hindrar tre av tio villaägare som vill byta bostad. Något som också ger tydliga effekter avseende rörligheten på marknaden.

 

Kostnader hindrar

– Rörligheten bland villor är avsevärt lägre än bostadsrätter. Skatter och avgifter är mycket högre vid flytt till småhus jämfört med en flytt till bostadsrätt. Det minskar rörligheten för villor och indirekt även för bostadsrätter och hyresrätter där de flesta som söker villa bor. Trögheten på marknaden bidrar till bostadsbrist och upptrissade priser, kommenterar Ola Lundqvist, vd Bjurfors Sverige AB.

Störst är intresset att investera i en ny bostadsrätt. Det gäller framför allt i Stockholm. I Malmö och Göteborg är villa den boendeform som flest vill flytta till. Av alla storstadsbor som vill byta bostad vill 39 procent flytta till en bostadsrätt, 28 procent till en villa och 22 procent till en hyresrätt.

 

Vill äga boendet

– Undersökningen visar att storstadsborna vill äga sitt boende. Två av tre som vill byta bostad vill antingen köpa en bostadsrätt eller en villa., kommenterar Ola Lundqvist.

Undersökningen visar att storstadsborna i dag bor i snitt på 50 kvm per person. Mest trångbodda är göteborgarna och störst bor malmöborna. De som bor i hyresrätt har i snitt 15 kvm mindre yta per person än de som bor i villa.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…