Annons


Kraftig åtgång på utlandsresor under höstlovet


Det råder en stor efterfrågan på utlandsresor under höstlovet. Striktare regler från skolorna bidrar till ökningen. Hittills har höstlovsresorna ökat med 13 procent jämfört med förra året. Det visar färsk bokningsstatistik från resebyrån Ticket. Sol och bad är fortfarande det som lockar flest svenskar på höstlovet, men storstäderna är de resmål som ökar mest.

Annons

Den långa och fina sommaren gjorde att många svenskar dröjde något med att boka sin höstlovsresa. Men nu när hösten svept in över Sverige märker Ticket av ett högt tryck på bokningarna, både i butik, på telefon och på nätet.

– De resor som går åt snabbast är charterresorna som sträcker sig precis över höstlovet. Den stora efterfrågan är en direkt effekt av att skolorna blivit striktare med att bevilja ledighet utanför loven. Vi har fortfarande resor kvar, men vill man resa just vecka 44 är det hög tid att boka nu, säger Maria Gertell, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Under höstens mörka och regniga veckor är längtan efter solen som störst. Men i år verkar svenskarna intressera sig lika mycket för storstadsliv som för sol och värme. Bland de tio mest bokade resmålen under höstlovet är hälften storstäder. London har ökat så pass mycket de senaste åren att staden börjar knappa in på Gran Canaria som tidigare varit en ohotad svenskfavorit.

– Något som lockat många nya resenärer till London är Warner Brothers filmstudio, där alla de åtta Harry Potter-filmerna spelades in. Många barnfamiljer efterfrågar paketresor dit. Där kan man gå omkring i de äkta filmmiljöerna och se de viktigaste scenografierna från Harry Potters trollkarlsvärld. En otroligt spännande upplevelse, säger Maria Gertell.

 

Topplista – höstlovsresor*

1. Gran Canaria (1)

2. London (2)

3. Teneriffa (3)

4. New York (4)

5. Paris (7)

6. Antalya (5)

7. Bangkok (8)

8. Berlin (ny)

9. Barcelona (9)

10. Cypern (ny)

 

* Bokningar gjorda fram till den 20/9 med avresor under perioden 25/10-3/11. Siffran inom parantes anger förra årets placering.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…