Annons
Annons


Kraftig ökning av bröstcancer i Sverige


Mammografi är en bra undersökning för att upptäcka bröstcancer i ett tidigt stadium.

År 2007 diagnostiserades 7 049 kvinnor med bröstcancer. 2011 hade antalet ökat till 8 382 kvinnor. Det är en dramatisk ökning med nästan 20 procent på fem år. Det ställer allt högre krav på bröstcancervården.

Annons

– Ökningen kan kopplas till förändringar i livsstilen. Det är viktigt att både vården och forskningen informerar om och studerar de vanor som kan leda till ökad risk för bröstcancer, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Gilla Allas.se på Facebook

År 2011 fick 463 fler kvinnor diagnosen bröstcancer än året före, vilket är en ökning med nästan sex procent på bara ett år. Enligt Socialstyrelsen finns det flera förklaringar till ökningen, bland annat att befolkningen blir allt äldre, att fler kvinnor deltar i mammografiundersökningar och att metoderna för att ställa diagnos har blivit bättre.

Livstilen påverkar
Men Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ledande bröstcancerexpert, tycker inte att den förklaringen räcker:

– Det är inte hela sanningen. Bröstcancer ökar framför allt på grund av livsstilsfaktorer som påverkar östrogennivåerna. Bland dessa kan ökad alkoholkonsumtion nämnas liksom förändrade matvanor. Fet mat misstänks öka risken för bröstcancer, vilket i så fall skulle innebära att populära dieter som GI och LCHF inte är att rekommendera om man vill skydda sig mot bröstcancer.

Största svenska studien
En annan viktig orsak till ökningen av antalet bröstcancerfall är att kvinnor idag föder färre barn och att kvinnans ålder vid första barnet har ökat.

– Det är oerhört viktigt att vi får visshet i vilken roll olika levnadsvanor spelar så att vi kan ge kvinnor korrekt och relevant information. Där hoppas vi mycket på Karma, den största svenska bröstcancerstudien någonsin som pågår just nu, säger Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande i Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO.

Ökningen oroar
– Men oavsett orsak så är en 20-procentig ökning av antalet bröstcancerfall på bara några år mycket oroande, vilket gör det ännu viktigare att det finns beredskap i vården för att ge alla dessa kvinnor bästa tänkbara medicinska behandling, fortsätter Elizabeth Bergsten Nordström.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…