Annons
Annons


Kraftig ökning av ormbett hos djur

Ormbetten var ganska sena i år på grund av kylan, men nu är de här med besked. Under de två första veckorna i maj ökade andelen ormbitna hundar med 97 procent och katterna med 143 procent, jämfört med samma period förra året.


huggorm

Redan i mars kunde Agria Djurförsäkring. rapportera att de första ormbetten registrerats. Men först nu är det hög tid att vara extra uppmärksam på vad hunden eller katten nosar på eller sätter ned sina tassar.

Annons

De flesta hundar och katter blir bitna i nosen och frisknar till, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång. Under 2015 uppskattar Agria att ett tiotal hundar avled till följd av ormbett, medan cirka 2 500 hundar fick söka veterinärvård.

Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ.

Bär djuret för att undvika att giftet sprids, håll det i stillhet och sök snarast veterinär. Som intensivbehandling får hunden ibland ormserum som motgift. Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

Symptom på ormbett

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.


(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…