Annons
Annons


Krama och kyss dig till ett längre liv!

Det är en gammal sanning att kramar och kyssar bidrar till bättre hälsa. Här är förklaringen till varför det är bra för din hälsa att kyssas och kramas ofta och länge.


bra-att-kyssas

Det är nyttigt att kramas och pussas!

Att sund kost och motion är bra för vår hälsa råder det ingen tvekan om. Det är till och med ganska uppenbart. De flesta hälsoråd är därför och inriktade på vikten av motion och kost, samt hur illa rökning och alkohol är för vår hälsa

Annons

Mjuka värden viktiga
Men även de så kallade mjuka värdena har effekt på hälsan, till exempel kan kramar och kyssar stärka oss.

– En bra kram är en där hjärtan liksom rör vid varandra – och sådana är det bra att få några varje dag. Och om du har lust, kan du också dela ut en kyss så att den känns hela kroppen, säger Bente Lund Pedersen, professor och överläkare på Rigshospitalet i Danmark, som skrivit flera böcker om sund livsstil.

Gilla Allas.se på Facebook

Kramar förlänger livet
Kyss, kram och beröring är på det hela taget handlingar som statistiskt sett förlänger våra liv. När vi kramas och kysser varandra producerar vi mindre av stresshormonet kortisol. Istället skapar vi glädjeämnen som endorfiner i hjärnan och kroppen producera oxytocin, även känt som kärlekshormon.

Vissa forskare anser att det är just den fysiska kontakten som är orsaken till att gifta män och kvinnor lever längre än personer som inte är i relationer. Så kom igen och börja kramas – kärlekshormonet utsöndras först när du kramats i mer än 30 sekunder!


(61)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…