Annons
Annons


Kränkningar vanliga inom idrotten


Nästan var fjärde förälder har varit med om att barn- och ungdomsledare har hetsat, skällt eller gett kränkande kommentarer i samband med deras barns idrottande. 42 procent av föräldrar har hört barn och ungdomar uttala sig kränkande eller nedlåtande mot andra barn och ungdomar. En ny undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Rädda Barnen visar föräldrars erfarenhet av diskriminering och kränkningar inom idrotten.

Annons

Undersökningen ”Tryggt, roligt schysst?” som baseras på intervjuer med 1002 föräldrar visar att det förebyggande arbetet inom idrotten mot diskrimineringar och kränkningar inte fungerar tillfredsställande. 6 av 10 föräldrar anger att de inte har kännedom om idrottsföreningars förebyggande arbete. Det är 72 procent av föräldrarna som önskar att föreningarna arbetar mer aktivt och förebyggande mot kränkande behandling och diskriminering.

– Om alla barn som vill kan få delta på sina villkor, kan idrotten också spela en viktig roll i att motverka det utanförskap som vi alltför ofta möter, säger Agneta Åhlund, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

Av de barn som har slutat med idrott för att de inte ansågs vara tillräckligt bra var 41 procent under 11 år.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…