Annons
Annons


Seniorboendets matsal stängdes – då blev Barbro, 93, krögare

När den gemensamma måltiden försvann från seniorboendet tog Barbro saken i egna händer. Nu får gästerna äta i hennes lägenhet istället. "Vi har väldigt roligt", säger den 93-åriga krögaren om sina lunchbjudningar.


Välkomna till bords! Barbro Ahlqvist tar emot lunchgästerna hemma i lägenheten i Visby. Bild: Anton Kalm, P4 Gotland

Barbro Ahlqvist flyttade in i seniorboendet ovanför Visby hamn 2010. En av anledningarna var att det fanns en gemensam matsal där de boende fick lunchen serverad. En perfekt lösning för Barbro som inte kan laga mat själv eftersom hon är synskadad.

Annons

– De hämtade mat från lasarettet och så åt vi där alla dagar i veckan, berättar hon.

För några år sedan blev det dock förändringar i och med att huset fick nya ägare. Boendet blev ett +55-hus och det såg ut som om de gemensamma middagarna skulle försvinna.

Gilla Allas.se på Facebook

– Jag blev ju helt ställd, säger Barbro.

Känslan handlade inte bara om maten utan också om umgänget kring bordet. Barbro Ahlqvist har en stor familj – tre barn, 14 barnbarn samt 12 barnbarnsbarn – och är van vid att ha liv och folk omkring sig.

Samlas kring ekbordet

Påhejad av sina döttrar tog Barbro initiativ till en egen lösning. Och för en envis kvinna som har jobbat för militären under sina yrkesverksamma år var det en rolig utmaning att bita i.

Barbro Ahlqvist pratade med restaurangen som fixat maten tidigare och lovade dra ihop ”ett gäng” kunder. Sedan dess levereras maten till Barbros lägenhet. Vissa hämtar maten hos henne och andra äter vid det stora ekbordet i lägenheten klockan 11.30 måndag till torsdag. Gästerna betalar med kuponger.

Den äldsta gästen är 98 år.

– Vi kan vara en åtta, nio stycken runt bordet, säger Barbro Ahlqvist som har en sorts hovmästarroll i proceduren.

Hon ser till att bordet är dukat när gästerna kommer och att maten hålls varm. Barbro ser dåligt men har en rollator som hon kan köra maten med mellan kök och bord.

– Och så diskar jag efteråt, säger Barbro Ahlqvist.

– Ibland stannar någon tant och hjälper mig med det.

Diskuterar Trump vid bordet

Umgänget runt bordet handlar inte bara om att äta sig mätt. Barbro berättar om en social samvaro med diskussioner och till och med sång.

– Jag bjuder alltid på kaffe och kaka efteråt och då lossnar tungorna. Vi pratar om sådant som har hänt på Gotland och om den amerikanska presidenten till exempel. Ja, om sådant som händer helt enkelt.

– Vi har väldigt roligt.

Seniorkrögandet har dock krävt ett lösningsorienterat arbetssätt. Bland annat har Barbro fått hitta andra leverantörer när den ordinarie restaurangen haft semester. Och vid ett annat tillfälle har hon fått klura ut en lösning på hur hon skulle hantera en extra stor laddning av populära kroppkakor.

– Då fryste vi in hälften och så hjälpte mina döttrar mig att skaffa en mikrovågsugn som jag kunde värma dem med.

– Man får inte vara dum.

Gotlands Tidningar var först med att betrakta om Barbros seniorkrog.

Text: Henrik Högström

Läs också: Mannerström rasar mot att äldre inte får ha vinprovningar


(373)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…