Annons
Annons


‘Kronprinsesse Mary’ årets pelargon 2017

I år tog söta rosenknoppspelargonen 'Kronprinsesse Mary' hem den prestigefyllda utmärkelsen Årets pelargon. Stilren med en lång blomningstid hör till de främsta egenskaperna.


Rosenknoppspelargonen ‘Kronprinsesse Mary’ passar både i en romantisk och modern stil.

Sköna vintervita rosenknoppspelargonen ‘Kronprinsesse Mary’ är vald till 2017 års pelargon. Rosenknoppspelargonerna, Pelargonium x hortonrum,  utvecklades i slutet av 1800-talet. Många sorter har försvunnit, så även årets pelargon när ett trädgårdsmästeri för några år sedan återupptog den i odling. Den gamla mormorssorten lanserades under namnet ’Kronprinsesse Mary’ för att hedra den danska kronprinsessan.

Annons

Sorten är unik eftersom varje blomma slår ut, vilket ger en lång blomningstid. Bladen är fräscht ljusgröna och sammetslena. Kombinationen av de skira blommorna och det friska bladverket ger en förtjusande söt pelargon.
Juryn består av företrädare för odlare, handel och trendanalytiker. Så här lyder deras motivering:

”Med små härligt fyllda rosetter
samlas blommorna i härliga buketter
Lyskraften är stor, var du den än sätter
Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp
Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp
Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa
– 2017 njuter du av en blommande prinsessa.”

‘Kronprinsesse Mary’ trivs lika bra inne som utomhus. Ställ den gärna under tak eftersom fyllda pelargoner inte är så regntåliga.

Pelargoner älskar sol så placera dem ljust och plantera i en porös och näringsberikad blomjord. Vintertid vill ‘Kronprinsesse Mary’ stå på en ljus och sval plats, helst mellan 5 och 15° C. Sorten hör till de enklare att övervintra.

Av Karin Elmberg
Foto: Minna Mercke Schmidt


(27)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…