Annons
Annons


Lukta dig till rätt partner!

Människans kroppslukt innehåller kemiska signaler som ger information om vårt immunsystem. Det anser forskare vid ansedda Max Planck-institutet och Sahlgrenska akademin som testat syntetisk doft som tycks kunna påverka vårt val av partner.


Doften kan leda oss till rätt partner, enligt svensk-tysk forskning.

Doften kan leda oss till rätt partner, enligt svensk-tysk forskning.

Tidigare forskning har visat att kroppslukten hos djur innehåller information om djurets immunsystem. När till exempel möss, fiskar och fåglar parar sig använder de kroppslukten för att hitta en partner som har ett kompletterande immunsystem, detta för att avkomman ska få bästa möjliga skydd mot sjukdomar.

Annons

Hittat bevis
Frågan om även vi människor använder kroppslukten för att få information om immunsystemets status när vi väljer partner har varit omdebatterad. Men en studie på Max Planck-institutet i Tyskland, som även involverat forskare från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har visat att så faktiskt är fallet.

Gilla Allas.se på Facebook

Studien, som inbegripit 30 kvinnor, har lyckats identifiera enskilda molekyler i respektive individs genetiska immunförsvar. Med hjälp av molekylerna har forskarna utvecklat syntetiska dofter.

Gillar sin egen doft
I försöket fick kvinnorna lukta på både ”sin egen” genetiska kroppslukt och på andras, samtidigt som deras hjärnaktivitet övervakades genom magnetröntgen. Försöket visade att kvinnorna dels uppfattade den kroppsegna lukten som positiv och trevlig, dels att den aktiverade särskilda områden i hjärnan som förknippas med sexuell selektion.

Hitta rätt med näsan
Studien bevisar att även människor kan använda kroppslukter för att hitta partners med ett kompletterande immunförsvar. Även om vi inte är medvetna om det kan doften därmed vara avgörande vid valet av partners.

Ny parfym?
Studien är ett resultat av mer än tio år forskning, och öppnar enligt forskarna möjligheten att skapa dofter som förstärker kroppens signaler och som skulle kunna öka chansen att attrahera en partner.

– I framtiden skulle en syntetisk parfym kunna tillverkas som baserades på kemiska signaler och producerades utan sedvanliga animaliska produkter, säger forskningsledaren Manfred Milinski vid Max Planck-institutet.

Klicka HÄR och läs hela artikeln!


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…