Annons
Annons


Grönt bra för inomhusmiljön

Ett enkelt sätt att förbättra inomhusmiljön är att använda krukväxter. Både blommande och gröna krukväxter tillför luften syre, så det är bara att välja den krukväxt man själv tycker bäst om.


krukvaxter

Krukväxter tillför fukt och kan rena inomhusluften från skadliga ämnen. Foto: Blomsterfrämjandet

En annan fördel med krukväxter är att de genom sin luftfuktande förmåga förbättrar de luftkvalitén inomhus, och det är speciellt viktigt under vinterhalvåret när många inomhusmiljöer är torra, tipsar Blomsterfrämjandet.

Annons

Förutom att krukväxter tillför syre och fuktighet till luften kan de även ta upp skadliga ämnen. Hortonom Maj-Lis Pettersson förklarar:

– Amerikanska rymdflygstyrelsen, NASA, har visat i vetenskapliga undersökningar att vanliga krukväxter kan rena inomhusluften. Den första upptäckten gjordes 1980 då man kunde visa att vissa växter kunde ta bort formaldehyd från luften i slutna rum. Fortsatta studier har visat att även vissa vanliga krukväxter har förmåga att minska halterna av ämnen som aceton, ammoniak, bensen, toluen och xylen.

Formaldehyd finns i bland annat gardiner, golvmaterial och strykfria kläder. Krukväxter som bidrar till att minska halten är bland andra spjutbräken (Nephrolepis exaltata), krysantemum, gerbera, doftdracena (Dracaena fragrans ’Janet Craig’),ormbunkar, fönsterfikus, benjaminfikus och murgröna.

Aceton finns i nagellackborttagningsmedel, kosmetika och utandningsluft. Fredskallan är bra på att ta hand om aceton.

Ammoniak används i fotolabb, i frisörsalongen, i skrivare och i olika rengöringsmedel. Bra på att minska halten av ammoniak är buskpalm (Rhapis exelsa), rosenkalla (AnthuriumAndraeanum-Gruppen), krysantemum, påfågelsblad (Calathea makoyana), Dendrobiumsp och tulpan.

Bensen finns i fibermaterial, klister, tapeter, tobaksrök och lösningsmedel. Bland annat murgröna, dracena, svärmors tunga och bergpalm (Chamaedorea elegans) har förmåga att minska halterna av bensen.

Xylen och toluen finns i kontorselektronik såsom dataskärmar och kopieringsmaskiner. Guldpalm (Dypsis lutescens) brudorkidé, prickblad och kantdracena (Dracaena marginata) har god förmåga att minska halterna av dessa ämnen.

Maj-Lis påpekar också att eftersom NASA’s undersökningar gjordes för många år sedan är det mycket troligt att en del av nämnda ämnen är borttagna och ersatta av andra ämnen i olika produkter. Det är också troligt att inte alla av de krukväxter som används i dag var med i försöken, varför det också kan finnas många fler växter med luftrenande förmåga än vad som framgått i försöken.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…