Annons
Annons


Växter till nytta och glädje

Kryddväxter är vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta. Flertalet lockar till sig fjärilar och bin, behöver inte mycket skötsel och passar utmärkt både i krukor, rabatten och trädgårdslandet. Som extra bonus kan de skördas och torkas när utomhussäsongen är över.


Timjan i blom. Foto: Blomsterfrämjandet.

Det behövs bara en liten yta för att rymma mängder av dofter och smaker. En balkonglåda, en stor kruka eller en pallkrage fungerar utmärkt. Har man trädgård eller kolonilott kan man anlägga en renodlad kryddträdgård eller blanda kryddväxterna med grönsakerna i landet eller blommorna i rabatten. Kryddväxter även som krukväxt i fönstret eller ätbar dekoration på köksbordet.

Annons

Flertalet av våra kryddväxter trivs bäst om de står i ett varmt och soligt läge. Samplanteras flera olika kryddväxter ska de lite högre växterna stå mot norr så de inte skuggar de lägre. Förutom en ljus och varm placering är det klokt att välja en plats där du enkelt kommer åt dem.

Gilla Allas.se på Facebook

Kryddväxter som du köper i butik eller handelsträdgård går bra att plantera ut.

Några favoriter

Basilika är en ettårig växt i Sverige. Den blir 20-30 cm hög och trivs bäst i ett vindskyddat och varmt läge med jämn fuktighet i jorden. Basilika är frostkänslig.

Citronmeliss är en flerårig växt som blir 40 cm hög. Den sprider sig lätt med såväl utlöpare som frö.

Dragon är en flerårig och blir 60-80 cm hög. Det finns både fransk och rysk dragon. Fransk dragon smakar mer och är bäst i matlagning men är inte lika härdig som rysk.

Kyndel finns både som ett- och flerårig, sommar- och vinterkyndel, och blir 15-30 cm hög. Kryddan är värmekrävande och trivs bäst i väldränerad jord. Kyndel har en mild pepparsmak.

Libbsticka är en flerårig, pampig växt som kan bli 2 m hög. Den trivs i näringsrik, fuktig jord och gärna i halvskugga. Libbsticka har en intensivt kryddig doft och smak.

Grön-, krus-, peppar-, äppelmynta är fleråriga växter med mycket god spridningsförmåga! De odlas med fördel i kruka eller i nergrävd hink/kruka.

Oregano är en flerårig växt som blir 30 cm hög. Oregano förökar sig lätt. Hålls den inte efter blir den ett vackert ”ogräs” även i trädgården, där den är mycket uppskattad av fjärilar, humlor och bin.

Persilja finns både krusig- och slätbladig samt rotpersilja. Det är en tvåårig växt som ger bäst skörd första året. På riktigt varma och dränerade platser kan den också bli flerårig. Om persiljan övervintras utomhus går den i blom andra året och kan då självså sig.

Rosmarin är flerårig och har fantastisk smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken. Rosmarin passar både i kryddgården och i rabatten, men gör sig allra bäst i kruka.

Salvia är en halvhärdig/härdig flerårig växt som blir 40-50 cm hög. Övervintras plantan i trädgården ska den klippas ner till hälften på våren. Den är fin som kantväxt och i rabatt, där flera plantor tillsammans skapar effekt. Plantera gärna ihop med rosor och lavendel och under jätteverbena.

Timjan är en flerårig växt som blir 10-20 cm hög. Torktålig och vacker marktäckare på torr jord, t ex i stenparti i full sol, eller i krukor som inte vattnas så ofta. Timjan är känslig för hårda vintrar och barfrost så täck gärna med löv eller granris.

Kryddväxter kan skördas under hela växtsäsongen, men plantorna är mest aromatiska alldeles före blomningen. För att torka kryddväxter görs små, knutna buntar som torkas på en varm, luftig och gärna skuggig plats. Efter ungefär två veckor är det lagom att repa av de torra bladen från stjälkarna. Gör ett test genom att se om det går att smula ett blad mellan fingrarna – då är det tillräckligt torrt.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…