Annons
Annons


Kul jul i Skåne


tomtar på julmarknad

Foto: skane.com©sydpol.com

I Skåne finns alla upptänkliga sorters julmarknader på platser av de mest skiftande slag. Det finns julmarknad i en djurpark, i en gammal skola, i stall och förstås på flera av de vackra slotten.

Annons

I Landskrona öppnar Joakim Bengtsson, känd från SVT:s Antikrundan, upp sitt unika 1700-talshus mitt i Landskrona för en julmarknad med ett 40-tal försäljare. Hela innergården och de djupa källarvalven är julpyntade och här serveras inte bara kaffe med dopp, utan också kaffe med kopp!
Joakim Bengtsson serverar nämligen kaffet i antika, eller i varje fall gamla, kaffekoppar. En kopp som besökaren får ta med sig hem. Det här har blivit en så stor succé att kopparna från Gamla Kassans julmarknader nu blivit samlarobjekt.

Ska du spendera tid i Skåne under november eller december kommer här ett urval av aktiviteter, väl värda ett besök.

November

10/11– 19/12 Jul i Byskolan i Gånarp, Ängelholm

I den julpyntade gamla skolsalen säljs julinspirerad hemslöjd från 1875. I år blir det också utställning i den nybyggda trädgårdspaviljongen. Varje dag bakas härjulkakor, som serveras med nybryggt kaffe i kopparpanna. Kaminen, ljusen och marschallerna är tända. Öppet onsdag-söndag.

18 – 21/11 Skånejul – Hässleholmsgården, Hässleholm
Upplev en härligt gammeldags julmässa fylld av hantverk, hemslöjd och massor med mat.

20-21/11 Julmarknad på Gamla Kassan i Landskrona
Joakim Bengtsson, känd från Antikrundan öppnar upp sitt hem, Gamla Kassan på Parkgatan 4 i Landskrona, för julmarknad. Försäljning av traditionella hantverk. Kaffeservering där du får ta med dig din gamla, antika kopp med hem. Öppet 20/11 kl.10 -18 och 21/11 kl.11 -17

20-21/11 Hantverkarnas julmarknad på Johannamuseet, Skurup
Julmarknad med dockor, tomtar, halmsaker, keramikdekorationer med mera.

pepparkaka

Foto: skane.com©sydpol.com

26-28/11 Julbasar på Lorensdal i Vellinge
Julbasar i det nya kreativitetshuset Lorensdal i Vellinge.
Basaren hålls i de 16 hantverksateljéerna.

26-28/11 Skånska juldagarna på Bosjökloster Slott, Höör
Hela familjens julmarknad. Ett 60-tal utställare visar fint hantverk i slott, stall och valv. Hälsa på djuren i ladan. Mattorg. Julbutik i Röda Huset. Julbuffé & Julkaffe.

27 – 28/11 Julmarknad i Marsvinsholms Slottsmagasin, Ystad
Drygt 40-talet utställare med konsthantverk, bröd, silver, marsipan, kläder m m. Vinn en skalenlig kopia av Marsvinsholm slott som pepparkakshus. Café.

27/11 Tomtefest i Skånes Djurpark, Jularp, Höör
Här blir det genuin julstämning bland djuren i Skånes Djurpark. Det blir julmys i parkens alla vrår med traditionellt julhantverk, julpyssel, sagor, julmusik, tävlingar och tomtar.

27-28/11 Julstök på Kulturen, Lund
Julstök med en rad hantverkare i arbete samt försäljning. Julutställningar, hantverk, musik och marknadsgata. Lördagen är vikt speciellt för barnfamiljer. Plats för barnvagnar finns.

28/11 Barnens jul på Malmöhus slott, Malmö
Julfirande på Malmö Museer och Malmöhus slott med musik och sång, hantverk och julgotter, barnaktiviteter och hundspann.

December

julmarknad i hässleholm

Foto: skane.com©sydpol.com

2- 5/12 Jul på Jordberga slott
Ny julmässa 2010 på Jordberga slott, Klagstorp, öster om Trelleborg.

10/11– 19/12 Jul i Byskolan i Gånarp, Ängelholm
I den julpyntade gamla skolsalen säljs julinspirerad hemslöjd från 1875. I år blir det också utställning i den nybyggda trädgårdspaviljongen. Varje dag bakas här bullar, pepparkakor och klenäter som serveras med nybryggt kaffe i kopparpanna. Kaminen, ljusen och marschallerna är tända. Öppet ons-sönd.

3 – 5/12 Jul på Fredriksdal, Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborg
Jul på Fredriksdal är både genuint, vackert och stämningsfullt. I stugor och stadskvarter, ute och inne bjuds på vackra ting, julmat, hantverk och marknadsmyller, en julsmyckad herrgård, julstök på Lillarydsgården, dans kring granen och mycket annat.

4- 5/12 Julstök på Glimmingehus
Julförberedelser i en historisk miljö, fjärran från blinkande ljusgirlanger och skrälliga tomtar. I Stekarehuset brinner en brasa där vi tillsammans bakar pepparkakor och julbröd efter medeltida recept, binder halmdockor, stöper vaxljus och skriver önskelistor med fjäderpenna och bläck. Hantverkare visar upp sina arbeten och musiker bjuder på stämningsfull musik från förr. I borgen går det vildare till med traditionella lekar och berättelser!

4- 6 /12 Julmarknad på Katrinetorps herrgård, Malmö
Upplev en traditionell julmarknad på denna välbevarade och vackra 1800-tals gård. Försäljning av konsthantverk, mat, blommor och antikviteter. Det blir dans kring granen, körsång och andra musikaliska upplevelser. Under huvudbyggnadens kristallkronor serverar krögaren kaffe, glögg, pepparkakor och smörgåsar.

5 & 12/12 Ångtåget på Österlen – Jultåg på Österlen
Möt julen på ångtåget. Ta en nostalgitripp och känn julstämningen från förr. Tomten finns med på tåget. Kaffeservering i Brösarp och glögg och pepparkakor i S:t Olof. Restaurangvagnen serverar förbeställd jultallrik från Stockeboda Gård. Brösarps Station, Brösarp.

5/12 & 12/12 Winterdagar med julmarknad på Statarmuseet, Torup, Svedala
Traditionsenligt julpyntade hem från 1928 & 1952 – vedeldad spis, julgran, levande ljus, glögg och pepparkaksbak. Julskafferiets hemlagade godsaker,  pynt och havrekärvar. Pyssel och hantverk för barnen.

11/12 Bondens egen julmarknad på Drottningtorget i Malmö
Försäljning av både ekologiska och konventionella produkter från lokala bönder och producenter. Botanisera bland grönsaker och frukter, ost och bröd, kött från lamm, nöt och kyckling samt hantverk av ull- och skinnprodukter.

13/12 Luciafirande i Malmö
Följ Lucia och hennes tärnor i hästkortege genom city till Stortorget, där det blir körsång från Residensets balkong cirka kl 17.30-18.30.

Julmarknad i Högestad

Foto: skane.com©sydpol.com

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…