Annons


Kul med kulörer: Så påverkas du av färger!

Rött piggar upp. Grönt lugnar ner. Färger påverkar vårt humör och våra känslor. Här får du veta effekten av hela färgpaletten!


Kvinna med färger.

Färger ger effekt på både din psykiska och fysiska hälsa.

Utan att vi tänker på det styr färgerna vår vardag. Grönska, blommor, inredning och färgstarka kläder påverkar oss både mentalt och fysiskt.

Det är ingen slump att matvarubutiker använder mycket orange och gult – färger som stimulerar vår aptit. Och den röda prislappen pockar direkt på vår uppmärksamhet.

Annons

Vill du satsa på din hälsa kan du göra det med hjälp av färger. Här är listan på hur du påverkas av olika nyanser!

  • RÖTT

Klä dig i rött om du vill synas. Färgen drar till sig blickar och får oss att känna oss starka. Rött sprider även värme genom att höja hjärtfrekvensen, öka blodcirkulationen, sätta fart på adrenalinet och väcka vår sexlust.

Bra för dig med lågt blodtryck, förstoppning och kalla fötter – eller för dig som ska på dejt. För höga doser av färgen kan dock göra oss aggressiva, grälsjuka och stressade.

  • ORANGE

Ligger närmast rött och är också en varm färg, men saknar med den röda hettan. Orange är glädjens och lyckans färg, som hjälper oss uppnå balans mellan våra fysiska och mentala sidor.

Eftersom orange är en vital färg är den bra för personer som känner sig håglösa, olyckliga eller deprimerade.

Läs också: Så får du fart på dina lyckohormoner!

  • GULT

Solens färg är förknippad med optimism och energi. Det är också intellektets färg och sägs skärpa vårt minne och vår tankeverksamhet. Gult rekommenderas till lata personer, och är bra att använda i arbetsrum.

Exponering för gult sägs dessutom vara bra för huden, läka ärr och eksem samt vara välgörande för sjukdomar som artrit och reumatism.

  • GRÖNT

Är ögats mest vilsamma färg. Ger en känsla av balans och passar därför dig som arbetar långa perioder framför datorn eller i artificiellt ljus. En promenad i naturen är också skönt när vi är stressade och trötta, eftersom alla gröna nyanser är rogivande.

Använd gärna den gröna färgen om du behöver mer trygghet i livet. Grönt sägs ha en läkande effekt och även vara bra att bära på anställningsintervjuer då färgen för tankarna till pengar.

Läs också: Grönt bra för inomhusmiljön!

  • BRUNT

Den bruna färgen stimulerar våra praktiska talanger och sägs vara effektfull för människor med dålig koncentrationsförmåga. Färgen gör oss även harmoniska och lugna, precis som grönt.

  • BLÅTT

Står för inspiration, kreativitet och fred. Inte konstigt att personer i affärsvärlden väljer att klä sig i mörkblått. De som jobbar med ett kreativt och krävande arbete stimuleras av att vistas i ett blått rum.

Blått passar även bra i behandlingsrum och anses lindra stress, spänningar och högt blodtryck. Dessutom sägs färgen stärka immunsystemet och dämpa inflammationer.

Läs också: Blått ljus ger pigga bilförare!

  • LILA

Den värdigaste av alla färger. Har du stått på ett blommande lavendelfält och skådat mängden lila blommor har du säkert upplevt hur färgen är närmast andlig eller gudomlig.

Lila hjälper dig att höja självkänslan och används inom färgterapin vid behandling av schizofreni och bipolär sjukdom. Lila är färgen för dig med brustet hjärta, smärtor eller huvudvärk. Men använd den med måtta, färgen har också negativa sidor som uppmuntrar maktmissbruk.

  • ROSA

Denna färg är rolig och spännande, sensuell och överdådig. Vill du sticka ut ska du ta på dig en chockrosa klänning. Skarpt rosa står för frigörelse och hjälper dig att släppa gamla, invanda tankemönster.

Färgen ger dig styrka att ta dig ur begränsande situationer, som till exempel ett otillfredsställande jobb eller ett låst förhållande. Rosa är helande och färgen förknippas dessutom med kärlek och stöd.

Läs också: Män och kvinnor uppfattar färger olika!

  • SVART OCH VITT

Svart ses allmänt som en negativ färg som associeras med ondska och pessimism. Motsatsen, vitt, förknippas med andlighet och oskuld. Tillsammans bildar då båda färgerna början och slutet. Från okunnighetens mörker till insiktens ljus.

Vill du pigga upp din fikastund med färg?

Missa då inte: Så gör du färgglada regnbågsvåfflor!


(21)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…