Annons
Annons


Kultförklarad vispoet med ögon känsliga för grönt


Barbro Hörberg. Foto: SVT

Barbro Hörberg. Foto: SVT

Barbro Hörberg var en av våra mest betydelsefulla vispoeter. Drastisk, osentimental, orädd och alltid på de utsattas sida. 1976 gick hon bort i bröstcancer bara 43 år gammal.

För första gången visar nu SVT en nyproducerad film av Benjamin Wolff om den idag kultförklarade Barbro Hörberg. En vispoet med unik känsla för vardagens poesi och förmåga träffa rakt i hjärtat. Hon väckte alltid känslor, lämnade ingen oberörd.

Annons

Bodde i Paris
Som ung levde Barbro Hörberg i Paris och förälskade sig i de franska chansonmästarna, hon börjar översätta och skriva. Hon kommer till den svenska vistraditionen helt dominerad av män, från Bellman till Vreeswijk. Med en mild men satirisk blick skapar Barbro Hörberg en egen plats i den svenska vishistorien.

I filmen möter vi Barbros Hörbergs bröder som bor kvar i föräldrahemmet och bevarar hennes minne på sitt alldeles egna sätt. Här finns också dottern Liza som bara var fem år när mamman gick bort, skolkamraterna som minns en egensinnig och omtyckt vän.

Släktskap
Artister som Lill-Babs, Georg Riedel och Bengt Hallberg minns inspirerande samarbeten och skådespelaren Rikard Wolff berättar om det släktskap han känner med Barbro Hörberg.

Genom ett rikt arkivmaterial, musikinspelningar och privata filmer och brev möter vi Barbro Hörberg själv.

Med ögon känsliga för grönt – Barbro Hörberg: Fredag 11 april, kl 20.00. SVT2

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…