Annons
Annons


Kunskapen om cancer måste skrivas om


Ett steg närmare cancerns gåta?

Ny forskning gör upp med dagens uppfattningar: cancer är mycket mer komplicerad än vad forskare och läkare trott.

De senaste tio åren har forskare och läkare byggt sin uppfattning om cancer på en felaktig grund. Nu visar en ny rapport att fokus måste flyttas och att cancer är listigare och mer beräknande än man tror, skriver tidningen New York Times.

Annons

Fokuserat på fel DNA
Tidigare fokuserade läkarna på cirka två procent av den mänskliga kromosomuppsättningen, eftersom det var här som man kunde utveckla cancerframkallande celler. Men nu visar ny forskning att vi kanske också borde hålla ett öga på de resterande 98 procenten av kromosomuppsättningen. Forskarna tror att det kan gömma sig så kallade onkogener – gener som förvandlar normala celler till cancerceller – i det återstående ”friska” DNA:et.

Gilla Allas.se på Facebook

– Vi har varit överdrivet fokuserad på de två procenten av kromosomuppsättningen, säger Dr Pier Paolo Pandolfi, professor i medicin och patologi vid Harvard Medical School.

Ny behandling
Förutom de resterande 98 procenten som forskare nu måste börja hålla ett öga på, visar studien också att många av de mikroorganismer som lever i kroppen kan orsaka cancer i tjocktarmen, magen och matstrupen.

Med de nya forskningsrönen vet läkare idag mer om hur cancer sprider sig. Och det betyder säkerligen en hel del för utvecklandet av nya behandlingar.

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…