Annons


Kurs i att njuta: Vi kramas länge, länge…

Våren är kursernas tid. Allas reporter Hélène Lundgren testade att åka på en annorlunda helgkurs där det handlade om att lära sig njuta. Det var med nervösa känslor hon åkte dit: Vad hade hon gett sig in på?


njuta-kurs

En helg med njutning, helande och tantra

Tantra är en gammal tradition som handlar om att bejaka sina känslor. På en kursgård i Värmland lärs olika tekniker ut för avslappning, helande och njutning. Allas reporter Hélène tog en helgkurs i ämnet!

Annons

TEXT OCH FOTO: HÉLÈNE LUNDGREN

Jag har tagit mod till mig och ska delta i en helgkurs som har rubriken ”Njutning, helande och tantra”. Lite nervös är jag och funderar på vad jag gett mig in på. Jag har ingen aning om vad helgen kommer att innebära eller vilka jag ska möta.
Vi är 19 pirriga deltagare från hela Sverige som tagit oss till Ängsbacka kursgård i värmländska byn Molkom. Redan vid första lunchen träffar jag några av deltagarna som alla är nyfikna på vad kursen kommer att innehålla. En kvinna säger att hon tror att tantra främst handlar om närvaro.
Det har heller inte varit helt lätt att förklara för släkt och vänner vad vi ska göra denna helg.
– Jag har sagt till mamma att kursen handlar om meditation och sådant, berättar en kille.

Tränar närvaro

Spända av förväntan samlas vi i den stora ladan och kursledaren Lorenzo Stiernquist börjar med att fråga oss vad vi förväntar oss att av helgen. Utmana sig själv, upptäcka nya sidor av sig själv, lära sig slappna av och våga njuta mer är några svar.
Lorenzo berättar vad tantra betyder för honom.
– Tantra är en flera tusen år gammal tradition och ett synsätt på livet. I dag har kunskapen om tantra tagit nya vägar och praktiseras på olika sätt. Gemensamma nämnaren är att bli mer närvarande. Tantra handlar mycket om att bejaka livet här och nu.
– Vid intima möten kan man få upplevelsen att gränserna suddas ut och man smälter samman. Var slutar min kropp och var börjar den andras? När vi i det sexuella mötet använder oss av beröring, rörelser, andning och ljud kan vi bli helt närvarande, och uppleva känslan att vara ett med vår partner och livet, säger Lorenzo.
Vi börjar övningarna lite mjukt med att gå runt i rummet och möta varandra. Genom att titta en annan människa djupt i ögonen ser vi varandra med hela hjärtat. Vi lägger handen på den andras hjärta och säger: ”Jag ser dig.”
– När man möter varandra på detta närvarande sätt, och ser varandra med nya ögon, kommer nya lager fram. Vi är i ständig förändring och speciellt i en relation gäller det att hålla den känslan levande.
– Allt hänger ihop, men vi tror ofta att vi är separerade och separationen skapar rädsla. Gå bortom dualiteten och hitta enheten! Det viktiga är att känna sig som ett med livet, med sin kropp, naturen, sin partner och alla sina känslor. Var ett med det som pågår i livet. Inkludera och omfamna det som är, säger Lorenzo.

Kursledaren Lorenzo Stjernquist lägger varma händer på Denice och uppmuntrar henne att slappna av.

Kursledaren Lorenzo Stjernquist lägger varma händer på Denice och uppmuntrar henne att slappna av.

Kramas långsamt

Dags för lunch med god vegetarisk mat. Efteråt samlas vi i en stor cirkel för att dela med oss av vad vi känner just nu. Det är många nya intryck säger någon. En man erkänner att han är nervös inför varje övning, vilket jag känner igen.
Vilken ny övning ska vi göra? Vem ska jag göra den med och kommer jag klara av den? Det är några av tankarna som far genom mitt huvud.
Nästa övning handlar om att stanna upp och kramas oerhört sakta, samtidigt som man är närvarande i mötet. Oändligt långsamt närmar vi oss varandra, ett steg i taget, och håller hela tiden ögonkontakt.
Sakta kramas vi och står kvar i kramen länge, länge innan vi sakta släpper varandra. Våra händer rör sig långsamt längs armarna och ut över händerna innan vi släpper varandras fingertoppar.
Vi står kvar en stund till, tackar och går steg för steg bakåt innan vi möter nästa person. Det blir många vackra möten med olika människor.
Många övningar handlar om att på olika sätt bli mer närvarande, för att få kontakt med hjärtats innersta rum. Tanken är att acceptera, bejaka och omfamna det som är.
– Vi tror ofta att det är något yttre som ska få oss att må bra. Att jag är snygg, umgås med de rätta personerna och säger de rätta sakerna. Men vad kan jag själv göra inombords, i stället för att manipulera med livet därute? Upplevelsen av kärlek bygger på att jag kan uppleva den kärlek som faktiskt pågår här och nu. Med andra ord, hur närvarande jag kan vara, säger Lorenzo.

Effektiv beröring

Det gäller att inte kämpa emot känslorna. Att bli vän och omfamna känslor av sorg, bekräftelsebehov, prestationsångest, utanförskap eller vad det kan vara man känner att man behöver arbeta med.
– Det finns inga dåliga eller bra känslor. Låt dem passera likt moln eller strömmande vatten. När känslorna blir för starka kan du pröva att ta tre andetag. Andas genom ditt motstånd och möt det. Allting förändras och skiftar. När trollen kommer upp i ljuset spricker de och transformeras. Omfamna och acceptera, säger Lorenzo.
I nästa övning ska vi samlas i grupper om fyra män och fyra kvinnor. Lorenzo menar att det ofta finns bristande tillit mellan män och kvinnor. För oss kvinnor känns det lite skrämmande, sårbart och utlämnade att ensam gå över till tre män och be om vad vi behöver.
– Det var härligt att möta den fina mansgruppen och känna att man bara fick vara och duga som man är, säger Inger. Det gav mig mycket. Innan jag skulle gå över till mansgruppen kände jag ett flyktbeteende, men jag kände mig trygg, kunde slappna av och fick många bekräftande ord.
Före middagen har vi fått i uppdrag att ta med oss olika saker man kan använda för att ge beröring med. Jag har plockat med mig stenar, pinnar, sladd, borste, en sarong, cocktailtomat och några vindruvor.
I grupper på två, tre personer turas vi sedan om en i taget att få en så härlig och varierad beröring vi kan tänka oss. Till hjälp använder vi sakerna vi tagit med oss. Det är riktigt roligt att leka med olika strukturer och det blir många starka reaktioner på känslan av hårt, mjukt, kallt och varmt på kroppen. Jag försöker känna efter vad de olika sakerna är, men det är inte lätt.

Tunnel av kärlek

Allas reporter går genom kärlekstunneln.

Allas reporter går genom kärlekstunneln.

Från hela rummet hörs skratt, suckar och höga skrik. En bra idé man kan ta med sig hem. Plötsligt ser man på köksprylarna hemma samt frukt och grönsaksdisken i butikerna med helt andra ögon än tidigare.
I vår grupp är vi två kvinnor med en härlig man mellan oss. Vi har det så mysigt och ligger kvar länge tills alla börjar plocka bort madrasserna. Kvällen fortsätter i bastun som är igång till sent på natten. För att svalka av oss blir det till att ställa sig i duschen med iskallt vatten innan det är dags att sova.
Nästa morgon startar med mjuka graciösa qigongrörelser. För att känna livsenergin gnuggar vi händerna tillsammans. När vi tar bort händerna och håller dem en bit från kroppen pulserar och pirrar det.
Det är sista kursdagen och vi sitter i cirkel och berättar om hur vi upplevt helgen.
– Det är ett bra forum för att få möjlighet att tänja på gränsen och titta på sina rädslor. Att våga vara nära kvinnor och få krama dessa konstiga väsen som jag är rädd för, men som är så härliga. Nu är jag mindre rädd och det var ett stort steg för mig att komma till kursen, säger Tommy.
Den sista övningen vi gör innan vi skiljs är en lång kärlekstunnel. Vi står på var sin sida, nära varandra och en person börjar med att gå i mitten. Hen blir överöst av kärleksfull beröring från topp till tå och får vackra ord viskade i örat. Sakta går vi en och en genom kärlekstunneln för att njuta så länge som möjligt…

FAKTA: Tantra
Tantraläran har flera tusen år gamla rötter från hinduismen med dyrkan av den manliga gudomen, shiva, och den kvinnliga energin, shakti. Målet är att omvandla passionen till upplysning genom att söka expansion av medvetandet. För att uppleva en total förening använder man sig av olika övningar. Övningarna handlar om att våga tillåta alla känslor för att vara totalt närvarande i nuet. Meditation och sexuella övningar används som verktyg för att nå balans och ett ökat medvetandetillstånd genom att förena de maskulina och feminina energierna.
Idag har tantraläran tagit många olika vägar med lite olika inriktning.


(95)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…