Annons
Annons


Kvinnor väljer oftare fisk till grillen


Den svenska grillen är fortfarande en manlig bastion. Hälso- och miljöargument talar dock för att kvinnor bör ta mer plats vid elden.

Att fisk är hälsosammare och bättre för miljön än kött spelar en klart större roll för kvinnor än män när vi grillar i sommar. I en ny undersökning från Norges sjömatråd anger nämligen 27,8 procent kvinnor att de väljer fisk av miljöskäl jämfört med 8,8 procent män.

Annons

Lax en favorit
Lax är svenskarnas favoritfisk att grilla och den har fler kvinnliga än manliga fans. 84,1 procent kvinnor jämfört med 77,7 procent män uppger att lax är den fisk som de troligast grillar.

Nästan varannan grillning i sommar sköts av en man. I bara 13 procent av hushållen sköter en kvinna oftast grillen. I resten av fallen hjälps man åt. Mest jämställt är det i Mellansverige (Värmland, Dalarna, Gävleborg), där det i 23,9 procent av fallen är en kvinna som sköter grillen. Sämst beställt med jämställdheten är det i Västerbotten och Norrbotten (7,2 procent kvinnot vid grillen).

Vill ha mer fisk
9 av 10 män  uppger att deras hushåll föredrar att grilla kött framför fisk. Motsvarande siffra för kvinnor är klart lägre, 8 av 10. Fler kvinnor än män uppger också att de önskar att hushållet grillade mer fisk.

– Resultaten visar tydligt att gamla mönster håller greppet om grillkvällarna. Vi menar att det råder ren och skär fiskriminering i de svenska hemmen. Kvinnor har dock en djupare insikt om behovet av en varierad kost – och om kvinnorna skulle få mer makt vid grillen skulle också svenskarna ha bättre möjlighet att nå upp till Livsmedelsverkets rekommenderade veckointag av fisk, säger Line Kjelstrup, Sverigechef för Norges sjömatråd.

Värt att veta om norsk lax:

  • Laxen är extremt miljövänlig. 1 kilo nötkött har samma miljöpåverkan som 14 kilo vildfångad lax och 6,5 kilo odlad lax*
  • Odlad laks är lika näringsrik som vild lax. En portion lax på 100 gram ger det dagliga rekommenderade intaget av den nyttiga fettsyran omega-3.
  • Enligt Livsmedelsverket behöver odlad lax inte frysas innan den äts rå.
  • Laxfodret måste uppfylla en rad krav för att säkerställa fiskens hälsa, god kvalitet på fisken och för att skydda miljön. Norska fiskfoderproducenter garanterar att innehållet i fiskmjöl och fiskolja kommer från kvotreglerade fiskerier.

* Källa: David Bryngelsson, Chalmers tekniska högskola

Om undersökningen: På uppdrag av Norges sjömatråd tillfrågade undersökningsföretaget Snabba Svar 1049 svenskar om deras grillvanor. Undersökningen genomfördes under maj 2014.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…