Annons
Annons


Kvinnorna på Fröken Frimans tid

Dramaserien Fröken Frimans krig har blivit en kär jultradition i SVT. I jul är det också dags att möta några av verklighetens kvinnor som stod på barrikaderna vid den här tiden. I programserien Kvinnorna på Fröken Frimans tid möter tittarna några av de kvinnor som var med och förändrade Sverige för alltid.


Programledaren Kattis Ahlström reser runt i kvinnornas fotspår, från Kiruna till Köping, för att träffa de som kan berätta om tiden och kvinnorna som ville vara med och påverka samhället på riktigt. Foto: SVT

Programledaren Kattis Ahlström reser från Kiruna till Köping för att berätta historien om kvinnorna som ville vara med och påverka samhället på riktigt. Foto: SVT

Möt Anna Whitlock som grundade skolor, kvinnokooperationen Svenska Hem och ledde kampen för kvinnlig rösträtt. Karolina Widerström som var Sveriges första kvinnliga läkare och kämpade mot prostitution. Ann Margret Holmgren som reste land och rike runt för att tända eldar för rösträttskampen. Frigga Carlberg som drev barnhem för oäkta barn och bjöd in de fruktade suffragetterna till Göteborg.

Lyckad kamp för rösträtt

Programledaren Kattis Ahlström reser runt i kvinnornas fotspår, till Kiruna och Gällivare, till Köping och Göteborg, för att träffa de som kan berätta om tiden och kvinnorna, om hur de kämpade mot prostitution och fattigdom och ville vara med och bestämma och påverka samhället på riktigt. Och hur de till sist lyckades med sin kamp för kvinnlig rösträtt.

Sång för kvinnor

I serien möter vi också Alice Bah Kuhnke och Birgitta Ohlsson som hjälper oss att förstå hur argumenten mot kvinnlig rösträtt lät i den första kammaren, samt Caroline af Ugglas och hennes kör på 1200 personer som gör en nytolkning av en rösträttskampsång.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Kvinnorna på Fröken Frimans tid: Måndag 26 och torsdag 29 december, kl 20.00 i SVT2


(42)
(0)


Annons

  • Patu

    Vad heter kampsången? Finns orden och melodin att få tag på nånstans?


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…