Annons
Annons


Kvinnornas ö – samhället där mannen är underordnad


Elisa och Theo. Foto: Malin Korkeasalo

För 25 år sedan gjorde filmaren Leyla Assaf-Tengroth den internationellt uppmärksammade dokumentären Vår gud är en kvinna som handlade om ett samhälle i Västafrika där kvinnorna styrde. Nu reser hon tillbaka och upptäcker att mycket har förändrats.

Annons

Den moderna livsstilen har trängt sig på. Men det är fortfarande kvinnorna som har sista ordet. I Kvinnornas ö berättar samhällets kung Augusto:

– Kvinnan har inte samma tänkesätt som mannen, mannen har huvudet stängt, men kvinnan säger det hon vill säga. Om hon säger att jag ska dö, då dör jag.

Männen är underordnade
Det är ett kvinnostyrt samhälle som skildras. Kvinnorna är viktigare än männen och bestämmer själva vem de vill gifta sig med eller skiljas ifrån. Männen är helt underordnade och de smyckar sig och gör sig så attraktiva de kan för att imponera på kvinnorna.

Kvinnorna äger marken
Theobalde och Elisa är huvudpersonerna i Leyla Assaf-Tengroths nya berättelse. När de gifter sig får de mark av kvinnorådet, Grandesan. Marken och skörden kommer att tillhöra Elisa. För det är kvinnorna som äger marken och har nyckeln till matförrådet. Det är den blivande bruden och hennes mamma, som står för bröllopet. Men alla hjälps åt med slakt och matlagning.

-Om du kommer tillbaka om 10 år, kommer du att se att jag har ett hus fullt med barn, ett arbete, och att jag gör en massa saker, säger Elisa till Leyla dagen efter bröllopet.

Kvinnornas ö: Torsdag 9 maj, kl 20.00. SVT2

 

 


(9)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…