Annons
Annons


Kycklingkött fullt av resistenta bakterier!

Prover från kycklingkött i Danmark visar att nästan hälften av både importerat och danskt kycklingkött innehåller multiresistenta ESBL-bakterier.


Bakterierna är i första hand resistenta mot cefalosporin-antibiotika, som är mycket viktiga vid behandling av livshotande infektioner hos människor. Resistens mot cefalosporiner är särskilt allvarlig eftersom bakterierna också kan bli resistenta mot nästan alla vanliga typer av penicilliner.

Annons

Fakta

  • ESBL är en förkortning för enzymet Extended Spectrum Beta-betalaktamaser som kan bryta ned penicillin och antibiotika av typen cefalosporiner.
  • Enligt Världshälsoorganisationen är cefalosporiner bland de viktigaste antibiotika för att behandla infektioner hos människor. Det är därför viktigt att minimera användningen av cefalosporiner hos djur för att förhindra utvecklingen av resistenta bakterier till människor.
  • Cefalosporin-resistenta bakterier kan till exempel vara e-coli, Salmonella och Klebsiella, vilka kan leda till allvarliga fall av lunginflammation och urinvägsinfektioner.
  • Att kycklingköttet är infekterad med multiresistenta bakterier, betyder inte att du inte kan äta det, om du bara se till att det är genomstekt.
  • Det är också viktigt att alltid hålla rå kyckling helt separat från alla andra livsmedel och att du tvättar händerna direkt när du hanterat rå kyckling.

 


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…