Annons
Annons


Kylskåp påverkar tomatens smak


Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har bekräftat att smaken försämras på tomater som förvaras i kylskåp. I en konsumentundersökning med 400 personer fann man att tomater som förvarats i kylskåp i två dygn fick sämre betyg i ett smaktest än tomater som förvarats i rumstemperatur.

Annons

Sorten som smaktestades, Arvento, är en av de vanligaste runda tomaterna i butikerna. Av undersökningen framgår också att mer än hälften av hushållen förvarar tomater i kylskåp vid en temperatur under 8 grader, medan tre fjärdedelar förvarar tomater under den rekommenderade temperaturen på 14 grader.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det finns en diskussion om att moderna tomater har förlorat sin smak jämfört med hur det har varit tidigare. En anledning kan självklart vara att det är nya sorter eller att de hanteras felaktigt i distributionskedjan. Men en annan orsak kan också vara att man förvarar tomaterna i kylskåp hemma. Om man anser att smaken är viktig, bör man helst inte förvara tomater under 14 grader, och allra helst bör de förvaras i rumstemperatur, säger Fredrik Fernqvist, SLU i Alnarp.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…