Annons


Läcker laxlåda med svamp och chili

Svamp och lax är en underbar kombo. Riktigt saftig och god är denna gratinerade fisklåda som serveras med hasselbackspotatis.


Gratinera laxen under ett såstäcke så blir den saftig och god.

Laxsida med shiitake- och chilisås

4 port
Tid: 15 min + 40 min i ugn

600 g laxsida utan skinn
salt och peppar

Shiitake- och chilisås:
1 liten gul lök
1/2 röd chili
margarin eller smör att steka i
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
200 g shiitakesvamp
salt och peppar
1/2 dl finklippt gräslök
1 1/2 dl riven ost

Hasselbackspotatis:
1 kg delikatesspotatisar
margarin eller smör att pensla med
salt
ströbröd

Garnering:
finklippt gräslök

Till servering:
sallad

1. Börja med hasselbackspotatisen. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skär inte helt igenom, skivorna ska sitta ihop i botten.

Annons

2. Lägg potatisarna i en smord ugnsfast form, pensla dem med smält margarin eller smör. Salta. Ugnsbaka mitt i ugnen i 225° i ca 40 min. Strö på ströbröd när det återstår 15 min. Potatisarna ska vara mjuka och ha fått fin färg.

3. Lägg laxsidan i en smord ugnsfast form. Salta och peppra.

4. Hacka löken. Dela chilin på längden, ta bort kärnhuset. Dela resten i riktigt små bitar. Fräs lök och chili mjuk och glansig i en kastrull.

5. Strö över mjölet, rör med en trägaffel så att det löser sig. Rör ner grädde och mjölk. Småkoka såsen under omrörning i 5 min.

6. Dela shiitakensvampen i bitar, stek dem i margarin eller smör i en riktigt varm stekpanna, stek hälften åt gången. Salta och peppra.

7. Tillsätt shiitake och gräslök till såsen. Häll såsen över laxen, strö över osten. Gratinera mitt i ugnen i 225° i ca 25 min.

8. Garnera med finklippt gräslök, servera med hasselbackspotatis och en sallad.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

Prova också: Goda laxpajen med spenat


(34)
(2)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…