Annons
Annons


Låg födelsevikt ökar risken för autism


Det kan finnas ett samband mellan låg födelsevikt och autism enligt forskare i USA.

Om vikten på nyfödda är mindre än 1,8 kg ökar risken för att utveckla autism. Det visar en färsk forskningsstudie från USA.

Forskare på University of Pennsylvania School of Nursing har följt 862 barn som vid födseln vägde mellan 500 gram och 2 kilo. Barnen är födda mellan 1984 och 1987. När de fyllt 16 var 623 av dem screenade för risken för autism, 117 av dem testades positivt.  70 av dem bedömdes på nytt när de var 21 år gamla.

Annons

Ingen entydig koppling
11 av dem hade då utvecklat en form av autism. Mot bakgrund av detta har forskarna räknat ut att 31 av de 623 kontrollerade barnen var benägna att utveckla autism. Detta motsvarar 5 procent. Som jämförelse lider ungefär 1 procent av befolkningen av autism.

Tidigare forskning har redan konstaterat att låg födelsevikt är förknippad med både motoriska och kognitiva problem. Men sambandet med autism, kräver fortfarande mer forskning.

Sätt siffrorna i perspektiv
Dorothy Bishop, professor vid universitetet i Oxford, anser att siffrorna måste sättas i perspektiv.
– Sambandet verkar vara där, men ändå är de flesta barn med låg födelsevikt inte autister, och de flesta barn med autism har inte haft låg födelsevikt, sade hon när hon kommenterade studien i BBC.

Få tidig behandling
Professor Jennifer Pinto-Martin, vid University of Pennsylvania School of Nursing, säger dock att de kognitiva problemen med låg födelsevikt, kan tyda på autism. Hon uppmanar därför föräldrar som har den minsta misstanke om autism, att låta utreda sina barn:
– Tidig behandling hjälper på lång sikt och kan hjälpa barnen både hemma och i skolan.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…