Annons
Annons


Läkaren varnar: Ät inte färsk kyckling!

Smittskyddsläkaren i Region Gävleborg, Signar Mäkitalo, går nu ut och varnar allmänheten för att äta färsk kyckling. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion", skriver han i ett kommande pressmeddelande enligt TT.


Allmänheten bör undvika att äta färsk kyckling. Det anser smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo, som nu varnar för konsekvenserna.

– Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger han till TT i en artikel som bland annat Aftonbladet publicerat.

Annons

Foto: Viktor Fischer/Alamy

Anledningen till att han går ut med varningen är att antalet insjuknade har ökat kraftigt den senaste tiden. Myndigheterna har inte vidtagit några åtgärder och anser att det är branschen som ska lösa situationen, något som inte heller skett enligt TT.

– Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, säger Signar Mäkitalo till TT.

Kan bli rejält sjuk

Man kan bli rejält sjuk av en Campylobacterinfektion, enligt smittskyddsläkaren.

– Man kan få hög feber, blodig avföring och väldiga magsmärtor. I efteförloppet kan man även drabbas av ledbesvär och om man har otur kan man drabbas av blodförgiftning.

Om man ändå vill fortsätta äta färsk kyckling, måste man vara ”extremt noggrann” när man tillagar den, säger Mäkitalo till TT.

Fakta campylobacter

Campylobacter är tarmbakterier. De finns finns både hos människor och djur, framför allt hos fåglar, och kan överföras mellan dem.

Bakterien utsöndras med avföringen och sjukdomen sprids framför allt via förorenade livsmedel, speciellt fjäderfä.

Inkubationstiden är normalt ett till tre dygn, men kan också vara upp till tio dygn.

De flesta som smittas drabbas av diarré – ibland med blod – magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Det är också ganska vanligt att få besvär med lederna.

För att undvika smittan kan man ta till förebyggande åtgärder, som att alltid tillaga kycklingkött så att hela köttbiten når minst 65 grader. Tänk på hygienen i köket, då smittan kan föras över via skärbrädor och andra köksredskap. Man ska inte dricka förorenat dricksvatten då smittas kan finnas även där. Flugor har föreslagits sprida bakterien, och därför ska man alltid täcka över mat som står framme.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Aftonbladet har tidigare rapporterat att 30 procent av varumärket Kronfågels kycklingar var smittade med bakterien under hösten 2016. Förklaringen låg i att lådorna som kycklingarna transporterades i av misstag tvättats med förorenat vatten. Enligt Aftonbladet kasserade Kronfågel sammanlagt 1,6 miljoner kycklingar under året. Läs Aftonbladets intervju med Kronfågels vd Magnus Lagergren här.

Av Minna Wallén-Widung


(95)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…