Annons
Annons


Landskrona är cykelstaden nr 1!


En rapport som tagits fram på uppdrag av Cykelfrämjandet visar att andelen cyklister i Sveriges städer varierar kraftigt. Landskrona ligger i topp och där är det fem gånger så vanligt att cykla jämfört med i Stockholm (40:e plats).

Annons

Cykelfrämjandet har tagit fram en ny rapport om andelen cykelresor i Sveriges städer. Rapporten som har finansierats av försäkringsbolaget If och Trafikverket visar att det är stora variationer i landet. Bland storstäderna ligger Malmö högst med 15 procent cykelresor. Det kan jämföras med Stockholms 5 procent (40:e plats), alltså tre gånger så vanligt.

Gilla Allas.se på Facebook

I den stora cykelstaden Umeå är det mer än tio gånger så vanligt att resa med cykel jämfört med närliggande Örnsköldsvik.

– Rapporten visar på den stora potential som cyklingen har i Sverige. Om fler städer satsade på cyklingen som Malmö skulle vi i princip kunna lösa all trafikträngsel. Vi ser också att i städer där många väljer att ta cykeln finns i allmänhet bättre infrastruktur för cyklisterna. Det betyder att om man satsar på att underlätta cyklingen så blir också cykelresorna fler, säger Anders Drougge, ordförande i Cykelfrämjandet.

Enligt rapporten ligger cyklingen i Sverige på samma nivå totalt sett. De senaste årens cykeltrend verkar ännu inte ha fått genomslag i statistiken.

– Om vi vill att fler ska cykla måste det vara genomtänkta satsningar där olycksrisker för cyklister reduceras. Upplever inte cyklisterna att det är tryggt i trafiken kommer de inte att heller att välja cykeln som färdmedel. Cyklister är idag den grupp som skadas mest i trafiken, säger Iréne Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.

Cykelresornas tio i topp:

 1. Landskrona 24 procent
 2. Umeå 22 procent
 3. Växjö 21 procent
 4. Kalmar 21 procent
 5. Halmstad 21 procent
 6. Nyköping 19 procent
 7. Uppsala 18 procent
 8. Östersund 18 procent
 9. Lund 18 procent
 10. Örebro 17 procent

Bottenligan

 • 52 Haninge 2 procent
 • 53 Tyresö 2 procent
 • 54 Kungälv 2 procent
 • 55 Sundsvall 2 procent
 • 56 Upplands Väsby 2 procent

 

Rapporten har skrivits av Spolander Consulting och bygger på siffror och material från Trafikanalys och deras Resvaneundersökning från år 2011 och 2012.

I rapporten har endast kommuner med över 40 000 invånare tagits med för statistikens hållbarhet. Procentsatserna är avrundade, listordningen har tagit hänsyn till decimaler.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…