Annons
Annons


Långa arbetsdagar gör oss deprimerade

Ett tidskrävande jobb med många timmar borta från familjen tär hårt på psyket och ökar risken för att utveckla en verklig depression.


 
 

I en av de mest detaljerade studierna av tid och hälsa i Storbritannien har mer än 2.000 offentligt anställda, med vitt skilda inkomster, arbetsbeskrivningar och arbetstid följts sedan början av 1990-talet.

Annons

Ohälsosamma långa arbetsdagar
När forskarna gjorde en uppföljning på deltagarnas hälsa, kunde de se ett direkt samband mellan övertidsarbete och depression, även om de tog hänsyn till andra faktorer såsom ohälsosam livsstil, civilstånd och deltagarnas arbetsbelastning.

66 deltagare – vilket motsvarar 3,1 procent – hade upplevt en längre period av depression. Det visade sig vara 2,5 gånger större risk att utveckla depression om de tillhörde gruppen med de längsta arbetsdagarna jämfört med grupper som bara arbetat 7-8 timmar per dag.

Kvinnor och unga löper störst risk
– Människor med mycket långa dagar borde verkligen tänka på sin hälsa och den stress som deras arbete orsakar i deras privatliv, säger professor Stephen Stansfeld från Queen Mary University i London, en av forskarna bakom studien.

Studien visade också att kvinnor, ungdomar och personer med låg inkomst och en måttlig alkoholkonsumtion är generellt mer känsliga för att drabbas av en depression.

Man+hög inkomst = lägre risk
Enligt studien är män med höga inkomster och ett utmanande arbete i allmänhet mindre benägna att bli deprimerade om de arbetar mycket.

Tvärtom är det för högavlönade kvinnor med långa dagar, visar undersökningen. Forskarna tror att denna skillnad beror på att kvinnor ofta har mer ansvar utanför arbetstid.

Som jämförelse är yngre mer sårbara vilket, enligt forskarna, beror på ett högre tryck för att få ekonomin och familjen att gå ihop i början av karriären.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…