Annons
Annons


Långa texter ratas av unga


Fyra av tio unga läser sällan eller aldrig texter som tar mer än fem minuter att läsa. En av tre läser sällan eller aldrig böcker.

Det visar en ny undersökning som Ungdomsbarometern gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If. I år delar If ut sitt stipendium Säkerhetsnålen till en ung person som inspirerar andra unga till att utveckla sitt läsande och skrivande.

Annons

Läser mer – fast kortare
Bokförsäljningen minskar, men i motsats till vad många tror läser dagens 15-24 åringar lika mycket eller mer än de gjorde 1995. Skillnaden mellan då och nu är längden på texten. Undersökningen visar att fyra av tio unga mer sällan än någon gång i veckan läser längre texter som tar mer än fem minuter att läsa. Sex av tio läser böcker mer sällan än någon gång i veckan. En av tre läser sällan eller aldrig böcker.

En bok om året
Även i skolan är det få som läser böcker, nästan 60 procent av högstadie- och gymnasieelever har endast läst 1-3 böcker i skolan det senaste året.

– Unga behöver förstå att läsning är nyckeln till att få det de har rätt till, att kunna ta del av viktig information och ha kontroll över sina egna liv. Utan ordentliga läskunskaper riskerar man att gå miste om möjligheten att få ut det bästa ur sin framtid, säger Martin Widmark, Sveriges mest utlånade författare.

Stipendie för trygghet
If delar för sjunde året i rad ut stipendiet Ifs Säkerhetsnål som går till en ung person som bidrar till en tryggare vardag för barn och unga i Sverige. Stipendiet är på 50 000 kr och prisutdelningen kommer att ske i september.

Fler resultat från undersökningen:

  • 12 procent av de svenska ungdomarna läser böcker dagligen och 16 procent läser andra längre texter dagligen.
  • Majoriteten av de svenska ungdomarna har läst mellan 5-10 böcker under det senaste året, om man ser till vad de läst både på fritiden och i skolan/på jobbet. 10 procent av de svenska ungdomarna läst mer än 20 böcker det senaste året medan 5 procent inte läst någon bok alls.
  • Böcker läses i första hand i pappersform. 42 procent läser pappersbok minst någon gång i veckan, medan andra längre texter i första hand läses på datorn (60 procent gör detta minst någon gång i veckan).
  • 82 procent instämmer helt eller delvis i påståendet ”Jag läser ofta för njutnings skull och/eller för att det är kul”.
  • 21 procent instämmer helt eller delvis i påståendet ”Jag tycker att folk som läser mycket böcker är lite töntiga”.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Ungdomsbarometern på uppdrag av If Skadeförsäkring. Den genomfördes som en onlineundersökning mellan den 27 mars och 10 april 2013. Totalt svarade 986 ungdomar mellan 15-24 år på undersökningen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…