Annons


Lär dig kattens kroppsspråk

Katter kommunicerar framför allt med varandra genom olika rörelser och signaler. Lär vi oss att tyda dem kan vi lättare förstå vilket humör katten är på och vad den vill.


kattens kroppsspråk

Det vanligaste sättet katten kommunicerar med oss människor är genom att ge ifrån sig ljud i form av exempelvis jamande. Det är vanligt att människor utan kattvana missuppfattar kattens olika signaler. Ett tillfälle kan vara när katten  intensivt viftar på sin svans, ovana kattmänniskor kan då tro att det betyder att katten är glad precis som att hundar är glada när dem viftar på sin svans. Tyvärr är det helt tvärt om, när en katt  intensivt viftar på sin svans betyder det oftast att den är arg.

Det här betyder kattens kroppsspråk

Kattens kroppshållning
När vi möter nya djur eller människor är det naturligaste att vi först studerar deras kroppshållning. Oftast är det där dem tydligaste signalerna visar oss hur dem mår och vilka känslor de uttrycker.

Annons

Kryper ihop med svansen indragen= Katten är oroad.
Ligger lite på sidan med tassarna utsträckta= Katten är helt avslappnad.
Ligger platt med indragen svans & öronen tryckta mot huvudet= Katten är rädd.
Skjuter rygg & burrig svans= Katten känner sig hotad & försöker få sin motståndare att dra sig undan.

Kattens blick
En blick är oftast lättast att läsa av för att ta reda på vilka känslor man uttrycker och vill förmedla, även hos oss människor. En stirrande kattblick med stora pupiller är en aggressiv signal. Om katten sakta gniper ihop ögonen upprepande gånger vill den förmedla sin uppskattning om att den är nöjd och glad.

Kattens öron
Rörelserna på öronen är det som  påminner mest om andra djurs kroppsspråk. På en pigg & glad katt står alltid öronen rak uppåt och framåt. Desto mer katten stryker bak sina öron, desto hotfullare signaler ger den. En aggressiv katt som inte är rädd stryker bak öronen så långt bak att de ligger helt mot huvudet.

Det här betyder kattens svans

Eftersom vi människor inte har någon svans kan det, för en ovan människa, vara svårt att läsa av vilka signaler den sänder. Dessutom betyder liknande rörelser med svansen helt olika beroende på vilket djuret är. Ungefär så här betyder kattens svanssignaler:

Mjukt hängande nedåt = Katten är obekymrad & nöjd.
Helt upprätt med svanstippen lodrätt = Katten hälsar.
Instucken mellan benen = Katten känner sig besegrad eller undergiven.
Nedsänkt & burrig = Katten visar att den är rädd.
Piskat våldsamt = Katten är arg och irriterad.
Krökt & burrig = Katten signalerar att den är defensig och kanske anfaller om det behövs.
Svansen i en båge efter sig = Katten är busig.

Läs också: Det här betyder kattens läten

Läs också: 5 sätt att hjälpa katten när den jamar


(402)
(1)Annons


Annons

Laddar nästa sida…