Annons
Annons


Lär dig kattspråket!

Händer det att din katt springer runt och pratar och kanske styrker sig mot dig och du inte förstår vad den menar? Katter har många olika läten och för den oerfarna kan det vara svårt att skilja på dem. Känner du till dem är det till stor fördel för att förstå vad katten menar. Här nedan beskrivs katters olika läten och vad de betyder.


kattspråk

 

Läs också: Lär dig kattens kroppsspråk

Jamar – Katter jamar väldigt sällan till varandra, utan använder det för att kommunicera med oss människor. Jamet kan tillexempel innebära att katten klagar, är förväntansfull eller tigger. Någonting som de vill att vi människor ska uppmärksamma. Som kattägare lär man sig ofta att se vad katten vill när den jamar.

Annons

Vrålar – Detta gör en katt som är vansinnig! Oftast hörs detta vid kattslagsmål där vrålet innebär en varningssignal till den andra katten att ge sig iväg. Vrålet kan även uppstå när katten får ont någonstans, tillexempel om man råkar trampa på den eller vid kattparning.

Gilla Allas.se på Facebook

Klapprar med tänderna – När katter ger ifrån sig ett klapprande ljud är det oftast ett tecken på att den är uppjagad. Ofta kan man höra det när katten ser en fågel. Detta beteende ser man endast hos innekatter då en utekatt skulle skrämma bort fåglen med klapprandet. Lätet har sitt ursprung från när katten sätter tänderna i sitt byte och med vibrerande käkrörelser borrar ner tänderna mellan bytetshalskotor.

Spinner ­– Forskare har inte kommit fram till varför egentligen en katt spinner. De flesta teorierna är ändå eniga om resultatet. Några kallar spinnandet för ”kattleendet”, vilket betyder att katten spinner när den känner sig vänlig, nöjd och tillfreds. Det sägs också att katter spinner för att lugna sig själv då den kanske är rädd, orolig eller skadad. Spinnandet kan även jämföras med människors djupandning. Spinnandet används flitigt av kattmammor som diar sina källingar.

Kvittrar – Katter kvittrar, precis som jamar, av olika saker. Främst kan man höra det när kattmamman kallar på sina ungar, eller när katten söker kontakt med människan. Oftast hörs det bäst när katten är i rörelse. Det kan även höras när katten är busig och leker.

Fräser/Spottar – När en katt känner sig rädd eller hotad så fräser den. I anknytning med en fräsning så kan katten även spotta. Detta gör katten för att visa sitt obehag och skämma bort fienden.

Läs också: Lär dig kattens kroppsspråk

LÄS OCKSÅ


(76)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…