Annons
Annons


4 anledningar till varför du får huvudvärk

Bultande huvud och spänningar i musklerna kan störa dig i vardagen. Men ibland kan det vara svårt att skilja symtomen från varandra och att veta när man ska reagera.


Det är skillnad på huvudvärk och huvudvärk.

Det är skillnad på huvudvärk och huvudvärk.

Huvudvärk förekommer i flera olika former. Den danska sajten alive.sk har pratat med en specialist på det danska huvudvärkscentrat vid Glostrups sjukhus.

Gå till läkare
Ett av de viktigaste råden är att om huvudvärken är mycket besvärande eller uppstår plötsligt, då ska du gå till läkare. Kom ihåg att du inte bör ta smärtstillande tabletter som exempelvis Ipren mer än 14 dagar per månad och Kodimagnyl omkring åtta dagar i månaden.

4 olika typer av huvudvärk

Migrän
Symptom: Bultande och pulserande smärta som känns som att ha en discolåt i mitt huvud. Smärtan är begränsad till ena sidan av huvudet och kombineras med illamående och ljuskänslighet.
Diagnos: Du lider av migrän, och det ger stor smärta. Fundera på vad som utlöser det – det är faktiskt det viktigaste att undvika det. Utlösande faktorer kan exempelvis vara ökad stress eller din alkoholkonsumtion. Om du ändå inte lyckas förhindra migränanfallen, kan medicinering förbättra ditt tillstånd.

Läs mer om hur du undviker och lindrar migrän

Spänningshuvudvärk
Symptom: Milt tryckande eller stramande huvudvärk på båda sidorna av huvudet.
Diagnos: Spänningshuvudvärk orsakas av oönskade muskelspänningar. En del av orsaken kan vara en felaktig arbetsställning eller stress. Spänningshuvudvärk kan behandlas med smärtstillande medel.

Annons

Hormonutlöst migrän
Symtom: Bultande huvudvärk som känns som migrän, men som inträffar ungefär var fjärde vecka.
Diagnos: Hormonutlöst migrän. Den bästa behandlingen är att du låter bli att pausa om du tar p-piller.

Huvudvärk vid fysisk aktivitet
Symptom: En ”svag” huvudvärk som sitter i huvud och nacke och som blir värre av fysisk aktivitet.
Diagnos: Detta är också vanligtvis en spänningshuvudvärk som orsakas av muskelspänningar. Det kan också vara typiska migrän-symtom, särskilt om du märker av den vid fysisk aktivitet


(28)
(0)


Annons

  • Jessica

    Vad är då en bultande huvudvärk som reagerar och blir värre när man rör på huvudet? Inget illamående eller ljuskänslighet, och händer nån gång per månad. Inga p-piller som kan orsaka.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…