Annons
Annons


Lär dig ta pulsen och rädda liv – så här gör du!

Under hela februari pågår kampanjen Känn Pulsen för att öka kunskapen om hjärtrubbningar – en av vår tids största dolda folksjukdomar. Läs om hur du kan upptäcka pulsförändringar och rädda liv!


Kvinna känner pulsen på halsen.

Att kunna ta pulsen rätt kan rädda liv.

Just nu pågår kampanjen ”Känn Pulsen” – ett initiativ från Riksförbundet HjärtLung. Syftet är att sprida kunskap till allmänheten för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Fler än 100 000 beräknas ha rytmrubbningar i hjärtat utan att veta om det. Den vanligaste orsaken är förmaksflimmer, vilket innebär en snabb och oregelbunden puls. Detta kan leda till blodpropp, stroke och för tidig död.

Annons

– Därför lanserar vi tillsammans med våra lokalföreningar Känn Pulsen som ska få fler människor att upptäcka oregelbunden puls, säger Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung.

25 drabbas dagligen

Varje dag får 25 personer stroke till följd av hjärtrubbningar och förmaksflimmer.

– Den största utmaningen för vården är att hitta patienterna. I dag är det ett stort antal personer som har förmaksflimmer utan att veta om det, fortsätter Inger Ros.

En enkel metod är att varje morgon och kväll ta pulsen i 30 sekunder.

Läs också: Socker kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom!

Hur hittar jag pulsen?

  • Pulsen tas säkrast på insidan av handleden, nedanför tummen, eller på sidan av halsen. Du känner pulsslagen med hjälp av pek- och långfingret.
  • Tar du pulsen på handleden letar du efter artären som går längsmed underarmen. Om du inte hittar pulsslagen där kan du i stället känna på sidan av din hals, där pulsen ofta är kraftigare. På barn och personer med lågt blodtryck är det alltid lättare att ta pulsen på halsen.
  • Det är viktigt att inte använda tummen, speciellt om du tar pulsen på någon annan. I tummen finns en stor artär som kan förvilla slagen.

Hur räknar jag?

  • Säkrast är att räkna under en hel minut, men du kan också räkna under 30 sekunder och multiplicera med två.
  • Börja räkna när du tydligt känner pulsslagen, samtidigt som du tar tiden.

Vad är normal puls?

  • Hos en vuxen person brukar pulsen ligga på mellan 60 och 70 slag per minut. En vältränad person har ofta lägre vilopuls, mellan 45 till 55 slag per minut.
  • Pulsen ökar när du anstränger dig eller är stressad, har ont eller feber. Då kan pulsen ligga på 100 slag i minuten.
  • Hos barn under 1 år kan pulsen vara upp till 160 slag per minut. Ända upp till 10-årsåldern slår ett barns hjärta med 110-140 slag per minut. Barn över 10 år har vanligen en puls på mellan 60 och 80 slag per minut.

Läs också: Därför är husdjur bra för ditt hjärta!

Källor: Riksförbundet HjärtLung och Vårdguiden

LÄS OCKSÅ


(41)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…