Annons
Annons


Lars och Mats-Ola: Vi har gjort den sista riktiga Bond-filmen

Agent 007 rör sig som vanligt bland snygga brudar och snabba bilar, men allt är sig inte likt. Han är i Småland och ute på sitt sista hemliga uppdrag.


5.Maria Johansson får instruktioner inför tagningen av regissören Lars Gahlin. Bakom kameran filmfotografen Hannes Pålsson. I bakgrunden Sussie Klausen och Johanna Johansson.

Maria Johansson får instruktioner inför tagningen av regissören Lars Gahlin. Bakom kameran filmfotografen Lukas Pålsson. I bakgrunden Sussie Klausen och Johanna Johansson. Foto: Christel Lind

AV STEFAN LUNDBERG FOTO: CHRISTEL LIND, PRESSBILDER

I en eka med utombordsmotor sitter en grånad James Bond och låtsas fiska. Legendariske agent 007 har blivit pensionär och är ute på sitt sista hemliga uppdrag. Men det är något med miljön som verkar bekant…
Det vimlar av agenter, skurkar och vackra Bondbrudar i det som kallats ”den sista riktiga Bondfilmen”. Den här gången utspelar sig äventyret inte i New York, London eller Hongkong. Nu är det i Småland, i trakterna av Markaryd och Strömsnäsbruk, som James Bond susar fram i sin röda svenska sportbil i jakten på sin ärkefiende Blofeld. Det handlar om ett gigantiskt amatörprojekt där alla jobbar ideellt.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Allas var på plats när några scener spelades in i en före detta disponentvilla i Strömsnäsbruk. Villan ska föreställa Bonds herrgård i Skottland.
Den här kvällen är det James Bond, spelad av läraren Anders Cöster, 58, från Landskrona, och hans hustru, Maria Johansson, 39, från Markaryd, som står i rampljuset. Innan kameran går tas de om hand av teamets enda proffs, makeupartisten Susan Labor, 56. Hon har sminkat storheter som Sylvester Stallone och fotomodellen Naomi Campbell.

 Anders Cöster i en klassisk Bond-pose tillsammans med Maria Johansson och Sussie Klausen. Fotograf Christel Lind

Anders Cöster i en klassisk Bond-pose tillsammans med Maria Johansson och Sussie Klausen. Foto: Christel Lind

Kul filmprojekt

Susan driver i dag en makeupstudio i Lund, och när hon av en slump fick höra talas om det småländska Bondprojektet var hon inte sen att hoppa på. Suget efter filmbranschen fanns kvar.
– Jag har ju vuxit upp med James Bond och tyckte det var kul att vara med i ett filmprojekt igen, säger Susan.
Med sin långa erfarenhet av filminspelningar blev hon en stor tillgång för det småländska teamet. Själv gick hon och köpte en stor bok om Bond för att läsa på.
I nästan fyra år har de två Bondfantasterna Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson från Strömsnäsbruk jobbat med sitt icke-kommersiella filmexperiment: att göra en långfilm i sann Bondanda med noll kronor i budget. Hela teamet har arbetat bara för att det är kul.
Och gissa om det kommer att bli trångt i den lilla biografen i Strömsnäsbruk när ”Blacklight” har premiär inom kort.
I samma ideella anda som projektet blir det dessutom gratis entré. Flera andra biografer har också hört av sig och vill visa filmen.

Sett alla filmerna

– Det har varit fantastiskt roligt att få vara med, säger Sussie Klausen, 44, som på Facebook själv erbjöd sig att delta.
Sussie gör rollen som miss Maxwell, kvinnan som övertagit pensionerade miss Moneypennys roll, som sekreterare åt Bonds uppdragsgivare M. Lois Maxwell, som i många år gjorde rollen, avled för åtta år sedan och för att hedra henne har de småländska filmskaparna låtit hennes efterträdare få samma efternamn.
Sussie är till vardags redovisningskonsult och hund- och hästtränare, men också Bondnörd, liksom Lars och Mats-Ola.
– Jag älskar James Bond och har sett varenda film, precis som min pappa och min 13-åriga dotter, säger Sussie.
Att deras film skulle bli ett så omfattande projekt och väcka så stor uppmärksamhet redan innan den visats, kunde barndomskamraterna Lars och Mats-Ola knappast ana när de träffades för att arrangera en av sina årliga Bondkvällar med hyrfilm, dry martini och middag.
– En tisdag varje år hade vi Bondkväll. Vi såg ett par rullar och ägnade sedan kvällen åt att analysera filmerna in i minsta detalj. Det var så nördigt att vi knappast vågade berätta för någon vad vi höll på med.

Besvikna på Bond

Men en kväll för fyra år sedan hände något. De hade hyrt en av de nyare filmerna, ”Quantum of Solace” med Daniel Craig i huvudrollen.
– Vi blev besvikna. James Bond var inte längre den gentleman vi blivit vana vid. Filmerna hade börjat förlora den rätta känslan och i stället utvecklats till vanliga actionfilmer, säger Lars och Mats-Ola.
Det var då de fick sin snilleblixt.
– Vi sa till varandra att det här kan vi göra bättre. Så vi bestämde oss helt enkelt för att göra den sista riktiga Bondfilmen.
Bondnördarna fortsatte att träffas, men i stället för att titta på gamla filmer skulle de göra sig egen. I ett och ett halvt år skrev de på sitt manus.
– Det flöt på och vi tycker själva vi fått ihop det jättebra. Storyn var så bra att vi var rädda att någon annan skulle hinna före.

Läs också: Träffa James Bond i Nybro!

Amatörer i rollerna

På slutet fick de hjälp av ett par rutinerade textförfattare, Janne och Andreas Eliasson, med att finslipa manuset. Sedan började jakten på skådespelare. Amatörer som ville spela agenter, skurkar och Bondbrudar. Mats-Olas son Lukas Pålsson, som studerar multimedia och filmvetenskap, fick uppdraget som filmfotograf och yrkesfotografen Jerry Gladh i Markaryd ställde upp med proffsutrustning.
– Största utmaningen var att hitta James Bond, säger Lars.
Av en kompis fick man tips om den smått galne och äventyrlige skolläraren Anders Cöster, som efter viss tvekan tackade ja. Med sin passion för motorcyklar och snabba bilar och sin eleganta hästsvans var han som klippt och skuren för rollen.
– När jag fick läsa manuset var saken klar. Det var så proffsigt att det inte gick att säga nej, säger Anders Cöster.
Rollistan innehåller fler överraskningar. James Bonds ärkefiende Blofeld spelas av näringslivschefen i Markaryds kommun, Bengt-Göran Söderlind.

Rullar ut röda mattan

Att även romantik finns med avslöjar Maria Johansson, Bonds fru i filmen. Hon arbetar till vardags på ett designmöbelföretag i Markaryd och är glad att hon kastade sig in i detta osannolika filmäventyr.
– Jag ville utmana mig själv lite så att jag inte ångrar mig när jag sitter där som 90-åring och allt är för sent.
När rollerna var besatta drog inspelningsarbetet igång. De böljande kullarna i Glumslöv har fått gestalta det kuperade landskapet i James Bonds hemland Skottland, någon enstaka scen har spelats in i London, men i övrigt är filmen svensk. De obligatoriska kasinoscenerna har spelats in på hotell i Helsingborg och i Markaryd tar Bond in på ortens hotell där ägaren får spela sig själv.
Det är på ån Lagans vatten man får se agent 007 sitta i sin eka och fiska. När Bond glider fram i sin Volvo P1800 genom den lilla byn är det Strömsnäsbruk som är miljön. Publiken får också se en rafflande biljakt i Markaryd och en dramatisk båtjakt på Lagan.
Snart är det dags att rulla ut röda mattan och köra fram limousinerna framför biografen i Strömsnäsbruk.

Här kan du se trailern för filmen!

bond-film

Poster: Lukas Pålsson

LÄS OCKSÅ


(645)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…