Annons
Annons


Läsning: Anki bröt upp och öppnade B&B i Italien


Bed and breakfast

I Allas nummer 41 hade vi ett reportage om Anki som bestämde sig för att satsa på sin dröm om ett B&B i Italien – men det gick inte riktigt lika lätt som hon trott…. Läs hela reportaget här.

Annons

Drömmen om ett B&B i Italien blev tuffare än Anki trott
JAG VAR EN KVINNA PÅ GRÄNSEN TILL NERVSAMMANBROTT!

Ett par månader, mer kunde det väl inte ta. Anki såg för sitt inre hur hon målade väggar till romantisk Vivaldimusik.

Gilla Allas.se på Facebook

Men att förvandla det gamla 1600-talshuset till ett frukostpensionat skulle i stället innebära år av hårt arbete. Och många uppslitande gräl…

AV KERSTIN HANSSON FOTO: KERSTIN HANSSON, PRIVATA BILDER

Anki Nordén, 50 år, har förverkligat sin livsdröm. För tio år sedan bröt hon upp från sitt inrutade liv som flygvärdinna och flyttade till Italien med sin familj. Idag driver hon ett bed & breakfast på den italienska rivieran.

– Det är underbart att kunna styra över sin egen tid. Men vi fick kämpa hårt de första åren. Vi var nära att ge upp några gånger, säger Anki Nordén.

Hon sitter med en kopp te vid sitt köksbord i staden Bordighera i nordvästra Italien. Huset ligger i stadens gamla del med Medelhavet några hundra meter från köksdörren. Några kilometer inåt landet reser sig bergen med sina terrassodlingar av olivträd och sluttningar täckta av mandel-, persiko- och aprikosblom.

Italien

Husen klättrar uppåt i Bordigheras gamla stad.

– Jag uppskattar verkligen klimatet. Det är otroligt skönt att slippa skotta ut bilen klockan sex på morgonen för att hinna till jobbet i tid, säger Anki och skrattar.

Just nu är det högsäsong i hennes och maken Maurizio Latellas företag. Anki har precis vinkat av deltagarna från helgens yogaresa och kan pusta ut lite innan nästa grupp kommer för några dagars vandring uppe i bergen. Då får Maurizio, som själv är uppvuxen i staden och fått ärva det hus paret nu bor i, ta hand om gästerna på deras bed & breakfast Casa Albertieri.

Bara några hundra meter från huset ligger de fyra rum som paret hyr ut. Huset är från 1600-talet och rummen ger en tydlig känsla av tidsandan med sina valvbågade tak och fint ornamenterade lampetter.

Bordighera

Rum i Casa Albertieri.

– Det har blivit som vi ville, men resan hit var betydligt tuffare än jag hade kunnat ana. Jag hade en romantisk syn om hur jag skulle stå och måla väggar och lyssna på Vivaldis ”Årstiderna”, säger Anki och ler åt tanken.

Fast i ekorrhjulet

Det har gått tio år sedan paret bröt upp från sitt liv i Stockholm där Anki jobbade som flygvärdinna och Maurizio som arkitekt. Deras dotter var då sex år och skulle snart börja skolan.

– Jag hade länge haft en stark längtan att få förverkliga min dröm om att starta en egen hotell- eller reseverksamhet, berättar Anki.

Hon hade då jobbat som flygvärdinna i sexton år och i huvudsak trivts väldigt bra med sitt jobb.

– Jag har fått vara med om så mycket under de åren, säger Anki och berättar om äventyrliga flygningar med soldater som transporterats från norra Indien till kriget i Rwanda, forskare som varit på expeditioner i Antarktis och om pilgrimsresor till Mecka.

De sista åren jobbade Anki mest med inrikesflygningar.

– Då började en känsla av leda sakta smyga sig på. Jag var också trött på att andra skulle bestämma om jag fick vara ledig på midsommar, jul och andra storhelger, säger hon.

Det var många olika faktorer som till slut fick paret att fatta beslutet att bryta upp. Krisen inom byggbranschen, vilken påverkade Maurizios arbete negativt, var en sak. En annan att deras dotter snart skulle börja skolan. Dessutom var både Anki och Maurizio trötta på ekorrhjulet som snurrade allt snabbare.

Bordighera

Anki njuter av livet i charmiga Bordighera.

Tre slitsamma år

En vecka före skolstart var familjen på plats i Bordighera. De packade upp sitt bohag i det 1600-talshus som Maurizio ärvt och som stått tomt länge utan vare sig el eller rinnande vatten.

– Vi var helt uppfyllda av att förverkliga vår dröm. Jag trodde att vi skulle kunna bjuda in våra första gäster redan sommaren därefter, berättar Anki.

renovering

Anki rör cement iklädd ansiktsmask.

renovering

400 år gamla väggar kräver ett varsamt handlag.

Men det skulle dröja tre år innan drömmen gick i uppfyllelse. Under denna tid fick familjen flytta runt från rum till rum med en kamin som enda värmekälla. Under långa perioder lagade de sin mat på ett spritkök och diskade i det enda handfat som fanns i huset.

Under hela första året hade de inget rinnande vatten och fick passa på att duscha hos svärföräldrarna efter söndagslunchen eller besöka det kommunala badhuset.

– Jag var en kvinna på gränsen till nervsammanbrott. Vi hade många uppslitande gräl om allt från en för längesedan spräckt budget till val av armatur och väggfärg.

Deras dotter kunde lite italienska men fick kämpa hårt för att komma in i den nya kulturen och bli en del av ett auktoritärt skolsystem. Det var inte heller läge att bjuda hem några nyfunna vänner i renoveringskaoset.

– Men barn anpassar sig som tur är snabbt och i dag är hon en fullfjädrad halvitalienska, berättar Anki.

Andra saker som kändes tungt i början var kontakten med myndigheter som ofta innebar långa och tidskrävande möten. Silvio Berlusconi var regeringschef under denna period och påverkade givetvis samhället i hög grad.

– Hans politik kändes inte alls demokratisk. Vi slutade nästan helt titta på tv på grund av hans tv-monopol. Jag saknade verkligen oberoende debattprogram och välgjorda dokumentärer, säger Anki.

Men trots alla motgångar övervägde ändå fördelarna. Italien bjöd på så många sinnesupplevelser i form av solmogen frukt, vacker natur, havsbad och varmt klimat. Dessutom var det lätt att prata med grannar och byta några ord i det lokala bageriet eller ostaffären.

– Alla är väldigt artiga och välkomnande. Vi kände oss otroligt privilegierade som fått möjligheten att flytta hit. När renoveringen äntligen var klar var det med stor glädje och stolthet vi kunde slå oss till ro i vårt nya hem, säger Anki och klappar katten Stina som hoppat upp på köksbordet.

renovering

Rena stjärnhimlen har det här rummet fått.

Lokalt och ekologiskt

I dag lever Anki och Maurizio ett säsongsliv där tiden från april till oktober är hektiskt med många gäster på deras bed & breakfast. Dessutom arrangerar de vandringsresor med inslag av bland annat matlagning och yoga.

– Då fungerar jag som reseledare och fixar boende och restaurangbesök uppe i bergen, säger Anki.

Hela deras verksamhet drivs i slowfoodrörelsens anda, som för övrigt grundades i Italien, och bygger på ett ekologiskt jordbruk där man tar till vara lokala råvaror och inhemsk matkonst.

– Vi försöker själva leva efter de principerna och handla säsongens frukt av lokala producenter, säger Anki.

Hon poängterar att man inte blir rik av den här typen av verksamhet, utan att det mer handlar om ett sätt att leva. Lyx som påkostade resor och dyra kläder är inget de unnar sig.

– Visst händer det att jag sneglar lite avundsjukt på vänner som reser i väg och bor på lyxiga hotell. Men det är värt så mycket mer att äga sin egen tid och kunna ta en morgonpromenad eller ett kvällsdopp i havet om jag känner för det, säger Anki.

Ström av besökare

Under högsäsong börjar ofta dagen med att Anki beger sig ut i de smala gränderna utanför husknuten för att köpa färskt bröd på det lokala bageriet. Sedan förbereder hon frukosten som serveras i familjens egen matsal.

– Det blir ofta lite småprat om vad gästerna upplevt, och så brukar jag ge lite tips på utflyktsmål och bra restauranger, säger Anki.

Resten av dagen ägnar hon åt att städa rummen, svara på mejl och telefonsamtal och välkomna nya gäster.

– Vi brukar börja med att ta en liten rundtur här i gamla stan när de har checkat in, säger Anki.

Kvällarna spenderas ofta ute på någon bar eller restaurang. Inte sällan med en aperitivo före maten.

– Det är okomplicerat att umgås här. Om jag någonsin var rädd för att det skulle bli ensamt att lämna vänner och familj i Sverige hade jag fel. Förutom vårt italienska umgänge är det en ständig ström av besök från Sverige, jag har större socialt umgänge nu än tidigare.

Kafé Italien

På uteserveringarna är det lätt att fina trivsamt sällskap.

På vintern saktar livet ner betydligt. Milano- och Turinborna som strömmat till under sommarmånaderna beger sig hem till storstadslivet igen. Även utländska turister lämnar de pampiga jugendvillor som gjorts om till hotell alldeles vid Medelhavets rand.

– Visst kan det kännas lite segt här på vintern, men jag gillar ändå kontrasterna mot de hektiska sommarmånaderna, säger Anki.

På vintern finns det tid att bona golv, storstäda och fixa allt sådant som blivit liggande under sommaren.

– Jag försöker hinna med många Sverigebesök också, främst till mamma hemma i Borås.

Cirkeln sluten

Det var i Borås Anki tillbringade sina första 20 år och fick sitt första jobb på stadshotellet. Hon hade en längtan ut i världen och flyttade snart till Frankrike för att jobba inom hotellbranschen. Efter några år började hon arbeta som flygvärdinna i stället.

Det var i samma veva hon först träffade Maurizio vid ett besök i Bordighera för att hälsa på en väninna. Under några år blev det mycket pendlande mellan Sverige och Italien, men till slut föll valet på Stockholm. Efter tio år i Sverige kan de nu också fira tioårsjubileum som italienare.

Bordighera B&B

Renoveringsarbetet blev en prövning för Maurizio och Anki.

– Jag känner att min reslust är mättad. Jag har rotat mig här och planen är att stanna och fortsätta driva vår verksamhet vidare. Nu får världen komma till mig i stället i form av alla gäster och andra människor jag möter här, säger Anki.

Tips från Anki om du vill göra något liknande

*Inför renoveringsarbete är det viktigt med en ordentlig budget – räkna med att det blir dyrare än du tror!

*Gör så mycket som möjligt själv. Anki sköter det mesta av städning och frukostservering. Hon bakar även bröd och gör egen marmelad.

*Var påhittig och hitta inkomstkällor även under lågsäsong. Vintertid erbjuder Anki vandringar för större och mindre grupper med olika teman som till exemepl yoga, målning, matlagning och vinprovning. Hon hyr även ut sina lokaler för företagskonferenser.

Casa Albertieri

Rummen och matsalen är inbjudande hemtrevliga.

Mer info om Anki Nordéns B&B Casa Albertieri i Bordighera, Italien, hittar du på www.casaalbertieri.com.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…