Annons
Annons


Låt lössen kamma noll!


Under lusperioden är det viktigt att gå igenom håret och leta efter löss minst en gång i veckan

Under lusperioden är det viktigt att gå igenom håret och leta efter löss minst en gång i veckan.

Hösten är högtid för lössen. Men det finns tips om hur man undviker de blodsugande krypen och produkter för att behandla ifall lössen redan angripit.

KimSØholt Larsen är biolog och specialiserad på blodsugande insekter i Danmark. Han ger råd för att undvika angrepp och spridning av huvudlöss.

Annons

Spridningen börjar tidigt
– Lössens blomstringstid är i september och oktober och de återkommer varje år. Men smittspridningen börjar egentligen redan i augusti. Föräldrar märker inte av lössen på samma sätt under sommaren. När barnen sedan är tillbaka i skola och dagis kommer smittspridningen genast igång igen. Därefter tar det några veckor innan smittan är under kontroll, vanligtvis under november. Oftast minskar angreppen fram till nästa ledighet, direkt efter julledigheten, säger Kim SØholt Larsen.

Gilla Allas.se på Facebook

Råd för att undvika och behandla mot löss

  • Under lusperioden är det viktigt att gå igenom håret och leta efter löss minst en gång i veckan. Använd en luskam, se bilden. Kamma systematiskt igenom håret, gärna vått hår med balsam om håret är trassligt.
  • Om du hittar lös använd ett lusbekämpningsmedel och en luskam. På Apoteket finns olika preparat att välja beroende på beredningsform (till exempel schampo, lösning), behandlingstid och personens ålder. Be om råd hos ditt apotek.
  • Informera omgående skola, dagis, vänner och familj om angreppet så att andra drabbade kan behandlas direkt.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…