Annons
Annons


Lättskött och fint året om

Perenner och låga buskar som trivs under ett träd och är fina hela året.


Bergenian är fin större delen av året med vacker höstfärg.

Bergenian är fin större delen av året med vacker höstfärg.

Klätterbenved är en användbar och lättskött marktäckare, här vitbrokiga sorten 'Emerald Gaiety'.

Klätterbenved är en användbar och lättskött marktäckare, här vitbrokiga sorten ‘Emerald Gaiety’.

Hej Karin!
Nu behöver vi hjälp:
På vår framsida har vi två större rabatter på varsin sida om en trappa som leder upp till entrén på huset. Vi kallar rabatterna”plätttarna” , de är lite ovalt runda i sin form. I varje plätt står en rönn.
I höstas grävde vi bort alla trötta perenner som fanns här, i hård konkurenns av såpnejlika och randgräs. Nu är allt borta. Ny jord ska på men sen? Plättarna sluttar något och detta är ett ställe vi bara passerar. Det som ska växa här måste vara både lättskött och tåligt. Läget är öster.
Jag tänker att det vore lättast med buskar, men vilka? De bör bli max en meter höga. Huset är falurött med vita knutar. Har du någon idé?

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Vänligen Ulrika

Hej Ulrika!
Eftersom det tycks vara en plats ni ofta passerar bör undervegetationen vara fin större delen av året. Du berättar inte var ni bor (odlingszon), men jag förutsätter att ni inte har snötäcke större delen av vintern.Perenn (flerårig) och vintergrön hjärtbergenia är fin året om, sorten ’Vinterglöd’ är en svensk selektion med vacker röd höstfärg och röda blommor som kan matcha huset. Vintergrön murgröna kan också passa som marktäckare  liksom hasselört och vintergröna.Vill ni ha något lite högre, varför inte lavendel som också är snygg vintertid med sitt grå bladverk? De klipps då  till en mjukt rundad form under tidig höst för att vara fina under vintern. Möjligen kan läget vara lite för skuggigt bara.

Det finns många tåliga buskar. Klätterbenved bildar en vintergrön, marktäckande friskt grön yta, finns också som vit- och gulbrokig.  Krypoxbär ’Coral Beauty’ är också fin och vintergrön. Sandkörsbär är en lågt, krypande buske med skönhetsvärde stora delar av året med både blomning, bär och höstfärg.
För alla förslag är passar mycket vårlökar som ger plättarna vårfärgring när de flesta andra växter ser lite trötta ut.

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…