Annons
Annons


Lax till Valborg!

Fira in våren med lax med lyxiga tillbehör! Såsen är en klassiker skapad av Operakällarens legendariske kökschef Werner Vögeli. Gör den gärna några timmar i förväg och låt stå och mogna i kylen, i en burk med tättslutande lock.


lax

Vårligt och gott med lax, räkor och primörer!

 

4 port
Tid: 40 min

500 g laxfilé
2 msk smör
salt, peppar
250 g räkor med skal
citron

Primörsallad med räkor:
600 g färskpotatis
1 knippesmå morötter, ca 300 g
1 knippe grön sparris
150 g sockerärter
100 g körsbärstomater
50 g rucola

Annons

Nobissås:
2 ägg
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
2 dl rapsolja (obs! ej olivolja, det blir beskt)
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk hackad dill eller gräslök

Gilla Allas.se på Facebook

1. Lägg fisken på ett smort ugnssäkert fat, skär ett snitt i den tjockaste delen. Salta och peppra och stek i 200° ca 20 min.
2. Sås: Lägg äggen i kokande vatten, koka dem exakt 3 min. Spola dem genast kalla i kallt vatten. Knäck äggen, skrapa ur det lösa och lätt kokta innehållet i en skål. Tillsätt vinäger, senap och honung, kör ihop med en stavmixer. Tillsätt oljan droppvis medan stavmixern går. Fortsätt tills såsen tjocknat. Tillsätt pressad vitlök, salt, peppar och kryddgrönt.
3. Koka potatis och morötter precis mjuka. Dela dem om de är stora.
4. Skär sparrisen i bitar, koka dem 2 min i saltat vatten. Lägg ner sockerärterna så att de får ett uppkok. Dela tomaterna, blanda alla grönsaker och rucola. Skala räkorna.
5. Lägg räkorna på laxen och servera med såsen, grönsakerna, kokt färskpotatis och citron.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

 


(116)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…