Annons
Annons


Ledsna plommon

Det är inte roligt att få hela plommonskörden förstörd. Men det finns friska sorter!


Pungsjukan slår till vid kallt och regnigt väder kring blomningen.

Pungsjukan slår till vid kallt och regnigt väder kring blomningen.

Hej!

Vi planterade ett plommonträd för 18 år sedan och det har gett mycket frukt! Dock har den de sista åren inte varit ätbar för vid ca 3 cm längd har plommonen skrumpnat ihop och alla har fallit av trädet. Vad kan det bero på?
Skulle vara tacksam av svar.

Annons

Hälsar Emma

Hej Emma!
Ert träd är drabbat av pungsjuka. Det är en svamp, Taphrina pruni, som angriper vissa plommonsorter som Allmänt gulplommon, Czar och några andra. Den kan också angripa släktingar som aprikos, hägg, krikon, mirabeller och slån. Kallt och fuktigt väder vid blomningen gynnar svampen (som vi hade denna sommar, men som jag förstod dig kommer angreppet varje år).
För att bli av med svampen måste sjuka frukter tas bort, liksom gärna grenar där angripna frukter växer. Kolla också så att inte de anar mottagliga växtslagen finns i närheten med angrepp. I så fall måste också de saneras. Är hela trädet infekterat och besvären årligen återkommande blir tipset att ta bort plommonträdet och ersätta med en moståndskrafit sort. Plantera i så fall helst en bit ifrån där det drabbade trädet stod. Till de motståndskraftiga sorterna hör Jubileum, Opal, Victoria och Reine Claude d’Oullins.

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…