Annons
Annons


Leonardo DiCaprio i mäktig storfilm

The Revenant, som kan ge Leonardo DiCaprio hans första Oscar, har premiär i dag. Så här tyckte vår recensent om filmen!


DiCaprio kämpar mot naturens krafter och för rättvisa i The Revenant.

DiCaprio kämpar mot naturens krafter och för rättvisa i The Revenant.

The Revenant
Betyg: aaaa

Det råder en hård tuff stämning redan från början i den nu flerfaldigt oscarnominerade The Revenant, där  Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen som äventyraren, lycksökaren och pälsjägaren Hugh Glass.

Annons

Den vite mannen drar skoningslöst fram genom den amerikanska västern och utplånar hela byar där ursprungsbefolkningen lever. Glass är själv ett offer då han förlorat sin älskade, som också var hans sons mor, i en raid. Han slår sig ihop med ett gäng hårdhudade pälsjägare. Konflikterna dallrar i luften och hoten haglar från alla håll.

Glass hamnar öga mot öga med en björnhona och skadas svårt. Hans son finns vid sin fars sida men övriga gänget beslutar att dra vidare, medan två mannar lovar att mot betalning stanna kvar tills Glass är död för att ge honom en hederlig begravning. Ett löfte som snabbt bryts.

Glass vaknar ur sin dvala, är totalt övergiven men fast besluten att trotsa naturen och ta sig tillbaka till bebodda trakter. Vintern är iskall, maten slut och hans ben vägrar till en början att bära honom, men att ge upp är inget alternativ. Glass har ett mål som driver honom, han ska berätta sanningen om sina så kallade kamrater.

Den karga ogästvänliga naturen, de höga vattenfallen, den stora björnen, de iskalla snöstormarna, de grymma överfallen – allt är storslaget  och närgånget skildrat. Till och med så närgånget att man undrar över hur mycket en människa kan tåla. Vi får här en annan bild än vi är vana vid av Vilda Västern, så långt från ”Lilla Huset På Prärien” man kan komma.

Visst fick jag blunda ibland när scenerna blev för otäcka, men det är en riktigt bra och stark film som vågar berätta hur verkligheten såg ut. Ingen smickrande historia men väl värd alla Oscar den får tycker jag, som kommer att hålla tummarna natten mellan 28:e och 29:e februari då Oscargalan hålls.

Av: Ingar Haellquist


(5)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…