Annons
Annons


Lider du också av magont – gå till doktorn!


problem med magen

Var fjärde kvinna har problem med magen – många lider i det tysta trots att hjälp finns.

25 procent av kvinnor har ständiga problem med magen, visar en ny undersökning. Många lider i det tysta och pratar inte med andra än någon närstående. Men det finns hjälp att få!

– Funktionsrubbningar i mag-tarmkanalen ökar och det är betydligt fler än 25 procent som har besvär i perioder. Många har svårt att få ihop vardagspusslet och har inte tid för toalettbesök. Stress påverkar magen och det är vanligt att man laborerar med dieter för att försöka må bättre, säger Henrik Hjortswang, mag-tarmspecialist på Linköpings universitetssjukhus och ordförande för Mag-Tarmfonden.

Annons

Var tionde kroniskt förstoppad
Den nya undersökningen från Mag- och tarmförbundet visar att 10 procent har problem med kronisk förstoppning och 20 procent har problem med växelvis förstoppad eller lös mage.

– Den stora utmaningen är att få flera att söka hjälp. 80 procent har aldrig sökt hjälp hos sjukvården. Det är sorgligt och visar hur svårt det är att prata om sina bajsvanor, särskilt hos kvinnor som har svårare att hitta bra rutiner som ger lugn och ro kring toalettbesöken, säger Wictoria Hånell, kanslichef vid Mag- och tarmförbundet.

Förstoppad i 25 år
Annika Eriksson, 42, från Haninge levde med kronisk förstoppning i 25 år innan hon fick hjälp.
– Hela mitt liv har förändrats. Tidigare kunde det gå fem – åtta dagar mellan tarmtömningar, och det fungerade bara delvis. Nu går jag på toaletten varje dag, smärtorna är borta och jag ser inte längre ut som om jag är gravid, berättar Annika Eriksson som använder Resolor, ett nytt läkemedel mot kronisk förstoppning.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…