Annons
Annons


Lina Axelsson Kihlblom gäst i Min sanning

I serien ”Min sanning” intervjuar Anna Hedenmo kända personligheter. Kvällens gäst är rektorn Lina Axelsson Kihlblom, som föddes i fel kropp och har genomgått en könskorrigering.


Anna Hedenmo intervjuar Lina Axelsson Kihlblom. Foto: David Herngren/SVT

Anna Hedenmo intervjuar Lina Axelsson Kihlblom. Foto: David Herngren/SVT

I kvällens avsnitt av ”Min sanning” intervjuar Anna Hedenmo skolledaren Lina Axelsson Kihlblom, som både har gjort sig känd som en stridbar och stark rektor och som mannen som föddes i fel kropp och genomgick ett könsbyte.

Annons

För att genomgå operationen tvingades Lina Axelsson Kihlblom sterilisera sig, endast 22 år gammal.

– Egentligen handlade det om att ingenting av mig ska få föras vidare. Det uttalades att inget av min unika genuppsättning skulle få leva vidare, berättar Lina i programmet.

Kräver ursäkt

Den lag som tvingade Lina Axelsson Kihlblom att bli steril har i dag upphört att gälla. Trots detta känner Lina att staten har gjort fel mot henne – och hon kräver en ursäkt.

Gilla Allas.se på Facebook

– Självmordstatistiken för den här patientgruppen som jag tillhörde är skyhög och ändå förnedrar man så här. Det har jag väldigt svårt att förlåta i dag, det var inte riktigt okej och jag vill ha en rejäl ursäkt.

Lina Axelsson Kihlblom blev först känd genom programmet ”Rektorerna” i Utbildningsradion när hon lyckades höja elevernas betyg. Efter det har hon även skrivit boken ”Kommer du tycka om mig nu?” där hennes upplevelser kring könskorrigering beskrivs.

Min sanning: söndag 28 februari kl. 20.00 i SVT 2 (del 8 av 10)

Läs också: Här är alla årets gäster i Min sanning!


(42)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…