Annons
Annons


Linda mobbades på jobbet: ”Jag var ett hot mot de andra”

Under många år mobbades Linda på sin dåvarande arbetsplats. Kollegor tystnade eller reste sig och gick då hon kom in i rummet. Hennes arbetade saboterades medvetet och Linda fick skulden för fel som uppstod. Till slut blev situationen ohållbar. Nu berättar hon för Hemmets veckotidning om den tuffa tiden.


vuxenmobbing-3

– Det tog väldigt lång tid innan jag begrep att jag blev mobbad eftersom det var så subtilt, säger Linda Mathiasson. Foto: Julia Sjöberg

Jag jobbade som administratör på en ideell organisation och de första fyra åren var okej. När det sedan kom en ny chef blev andra anställda informella ledare och försökte ta över. Då började mobbningen av mig, men det tog väldigt lång tid innan jag begrep det eftersom det var så subtilt.

Annons

Samarbetet hade fungerat bra tidigare, men sedan började de andra frysa ut mig. Till en början var det mest blickar som möttes och att de andra slutade prata när jag kom förbi i korridoren. Ingen sa något när jag kom in i lunchrummet eller så reste de sig och gick. Det kunde också vara så att någon kom och hämtade mig för att jag skulle göra saker när jag satt och åt lunch.

När saker blev fel skyllde de andra på mig och jag kände att de medvetet saboterade saker jag gjorde. De kontrollerade när jag kom och gick. Det blev blickar och kommentarer om jag kom för sent, oavsett om det berodde på snöoväder så att inga bussar gick eller om jag hade sagt till att jag skulle till tandläkaren.

Det var mest en eller två personer som mobbade mig, men periodvis fick de med sig andra och det kändes som att alla gaddade ihop sig.
Jag vet inte exakt varför jag blev mobbad, men jag var ung, datorvan och gjorde saker snabbt så troligen var jag ett hot eftersom jag kunde saker som de andra inte kunde. Jag sa också ifrån när saker inte funkade och det var inte heller populärt.

Jag hade väldigt ofta ont i magen och såg inte fram emot att jobba. Det handlade bara om att gå dit och göra det jag skulle. Arbetsuppgifterna var okej, men arbetsmiljön var det inte. Jag kände mig ofta ledsen och nedstämd, men visade ingenting.

Mobbningen pågick i många år och under den här tiden funderade jag många gånger på att göra något annat, så jag bestämde mig för att börja plugga och läsa in gymnasiet och var tjänstledig på deltid för att göra detta. Då fick jag arbetsuppgifter som inte var realistiska att hinna med på den tid jag var på jobbet. Jag kunde inte gå därifrån när jag skulle eftersom något måste göras klart.

Det fanns ingen på arbetsplatsen som jag kunde prata med om problemen, men jag kontaktade riksorganisationen och facket. En konsult togs in och det började bra, men sedan ville ledningen ändå inte gå vidare.

Till slut kände jag att det här går inte längre. Jag var helt urblåst och kontaktade en läkare. Hon såg direkt hur dåligt jag mådde och menade att jag inte kunde ha det så och sjukskrev mig i två månader för psykosociala problem på arbetsplatsen.

Det var faktiskt ganska skönt och medan jag var hemma kunde jag för första gången reflektera över det som varit. Jag hade ju funderat länge på att göra något annat och då växte beslutet fram att studera vid högskolan.

Under ett år var jag tillbaka på jobbet i olika omgångar och försökte jobba deltid och halvtid medan jag var sjukskriven resten av tiden, men det funkade inte. När jag sedan kom in på socionomutbildningen begärde jag tjänstledigt för studier.

Jag har nu ett år kvar på utbildningen och ser fram emot att jobba med människor i ett socialt sammanhang. I dag mår jag rätt så bra och känner mig stabil, men ärren från mobbningen finns ju där och minnen dyker ofta upp.

Jag är sedan en tid aktiv i en organisation mot mobbning, Steg för steg, där vi försöker påverka genom debatter, insändare och annat. Det är viktigt att lyfta det här problemet som drabbar så många.

Blir du mobbad? Det här kan du göra!

Organisation Mot Mobbning, OMM, bildades för tio år sedan för att hjälpa och stötta personer som mobbas på sin arbetsplats. Organisationen arbetar också för förbättring av behandling och rehabilitering av mobbade och förbättring av lagstiftningen. OMM ger följande råd till den som blir mobbad:
1. Dokumentera! Anteckna datum, vad som hänt och vem som varit vittne.
2. Begär alltid skriftliga beslut och motiveringar av arbetsgivaren!
3. Prata med högsta chefen och kräv ett möte och ta med en stödperson. Var inte ensam!
4. Kontakta fack och skyddsombud.
5. Sök vård! Tala med läkare, psykolog och/eller kurator. Begär intyg som styrker att mobbningen lett till arbetsskada.
6. Skriv en arbetsskadeanmälan.
Mer information och kontaktuppgifter finns på organisationens hemsida: www.o-m-m.se

Läs mer: Därför uppstår vuxenmobbning – och så hanterar vi det 

vuxenmobbning_puff

 

Läs mer: Susanne mobbades på jobbet: ”Jag har fått ett stort sår i hjärtat”

vuxenmobbing-1-puff

Läs också: Morgan Alling mobbades: ”Jag var hackkyckling under hela produktionen”

Text: Anette Bülow, hemmets.se

Intervjun publicerades i Hemmets veckotidning nummer 9, 2017.


(56)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…