Annons
Annons


Studie: Svenska lingon är nyttigare än superbären!

Lingonens tid är här! Och studier visar att vi bör äta massor. De röda bären är nämligen mycket nyttigare än vad forskarna tidigare trott!


Lingon.

Stärk din hälsa med härligt röda svenska lingon!

Vilket bär är egentligen nyttigast? För att ta reda på svaret bestämde sig forskare vid Lunds universitet för att studera olika bärs hälsoeffekter vetenskapligt.

Annons

Forskarteamet, som bestod av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och den biomedicinska doktorn Lovisa Heyman-Lindén, utförde studien på möss.

Mössen delades in i grupper som gavs olika sorters bär – lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acaibär.

Stor förvåning

Acai-barForskarna förväntade sig att det lilla, mörkblå acaibäret från Amazonas regnskog – som har beskrivits som ett superbär – skulle vara det allra nyttigaste. I hälsoskrifter har acaibärets egenskaper utlovat både viktminskning, stärkt immunförsvar och minskad risk för hjärtsjukdom och cancer.

Gilla Allas.se på Facebook

Men efter tre månaders studier visade resultaten att de möss som fått aciabär hade utvecklat sämst hälsa av alla grupper. Dessa möss drabbades av både ökad vikt och sämre levervärden.

– Acai har ju beskrivits som ett superbär, men de möss som fick acaibär gick upp väldigt mycket i vikt och utvecklade även fettlever, säger Lovisa Heyman-Lindén till webbsajten kit.se.

Läs också: 6 frukter som hjälper dig att gå ner i vikt!

Lingon bästa bäret

LingonI stället var det lingon som gav det överlägset bästa hälsoresultatet. Forskarna kunde se att lingonen både bromsade viktuppgång och förhindrade uppkomsten av fetma, gav stabilare blodsocker, lägre kolesterolvärde och avhjälpte inflammationer.

Lingonets goda egenskaper tros bero på bärets höga innehåll av polyfenoler, ämnen som verkar hälsostärkande. Tyvärr har ganska få studier gjorts på lingon tidigare.

Efter de överraskande resultaten berättar forskaren Lovisa Heyman-Lindén att hon nu själv har börjat äta lingon varje dag, gärna till frukostyoghurten.

Även svarta vinbär och nordiska blåbär gav i studien mycket positiva effekter på hälsan.

Läs också: 6 bär som gör nytta för både kroppen och knoppen!

Av Margaretha Malmgren
Källa: kit.se, sund.nu och sydsvenskan.se

LÄS OCKSÅ


(8.49k)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…