Annons
Annons


Lingoncheesecake


Julig cheesecake med lingon och pepparkaksbotten!

8–10 bitar
Tid: ca 35 min + tid i kyl

Botten:
150 g digestivekex
ca 80 g pepparkakor
100 g smält smör

Fyllning:
2 1/2 gelatinblad
400 g naturell färskost av philadelphiatyp
250 g kesella, 10 %
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl florsocker
2 1/2 dl vispgrädde varav 1/2 dl till gelatinbladen
1 dl lingonsylt (gärna rårörd)

Annons

Lingontäcke:
2 gelatinblad
2 dl lingon
1 dl vatten
3/4 dl socker

Gilla Allas.se på Facebook

Garnering:
lingon

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.
2. Kör kex och kakor i en mixer, tillsätt smör under arbetets gång. Häll massan i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Packa den med en sked och låt stelna i kyl.
3. Rör färskosten smidig med kesella, vaniljsocker och florsocker. Vispa 2 dl grädde fluffig. Koka upp 1/2 dl grädde och dra från värmen, ta upp gelatinbladen och låt smälta i den varma grädden. Rör om och låt svalna något.
4. Blanda ner den inte alltför kalla färskostmassan lite i taget i gelatinlösningen, sedan den vispade grädden och sist sylten.
5. Häll allt i formen, jämna till lätt och låt stelna i kyl, gärna i 3 tim eller över natten.
6. Lingontäcke: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp lingon, vatten och socker. Sjud ihop i 6–8 min, sila från bären och rör ner gelatinbladen i den heta saften. Låt svalna till simmig konsistens. Häll allt över bottnen, strö över önskad mängd lingon. Ställ kallt att stelna.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson


(33)
(5)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…