Annons
Annons


Lista! Här är de mest besprutade frukterna

Det är ständigt tal om bekämpningsmedel, gifter och besprutning när det gäller frukt och grönsaker. Men vilka frukter är värst? Här får du svaret.


besprutade frukter

 

Vid frukt-, bär- och grönsaksodling används ganska mycket växtskyddsmedel, jämfört med vid exempelvis spannmålsodling. Och frukt besprutas generellt mer än grönsaker. De frukter som överlag besprutas mest är bananer, citrusfrukter och vindruvor.

Annons

En rapport från WHO – en genomgång av tio års världsledande forskning – visar att cancer, diabetes och fetma kan ha en koppling till hormonstörande ämnen som vi får i oss dagligen.

Gilla Allas.se på Facebook

Vi kan så klart alltid påverka vad vi köper, och hur vi hanterar frukterna. I Sverige använder vi generellt mindre bekämpningsmedel då vi inte har lika stora problem med skadedjur, tack vara vårt kyligare klimat. Ekologiskt är naturligtvis bäst.

Genom att  skölja frukten får du bara bort smutsen på ytan. För att få bort även rester av bekämpningsmedlen så behöver du gnida och gnugga en del. Och genom att skala frukten blir man av med en hel del bekämpningsmedel.

Här är de mest besprutade frukterna:

Vindruvor

Bananer

Äpplen

Jordgubbar

Odlade blåbär

Nektariner

Persikor

Ananas

Fakta:

Känsliga frukter och grönsaker som snabbt blir dåliga, som bär och färska baljväxter, transporteras ofta med flyg om de ska fraktas långt. Det gör att klimatpåverkan blir mycket stor.

Frukt och grönt är de livsmedel vi slänger mest av. Man kan minska svinnet genom att förvara dem rätt, så att de håller längre, och inte köpa mer än man hinner använda.

Bönor, linser och ärter har jämförelsevis låg miljöpåverkan – i synnerhet när de ersätter kött på tallriken.

Läs också: Här är de MINST besprutade grönsakerna!

Källor: Livsmedelsverket, WHO, obesprutat.com, livinggreen

LÄS OCKSÅ


(251)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…