Annons
Annons


Liten kex-och ostguide


getost och kex

På samma sätt som det finns vin för alla smaker och tillfällen finns det ett kex för varje ost. Testa något nytt och bjud på surdegskex! Genom några enkla tips kan du lära dig att kombinera surdegskex och ost på bästa sätt.

Annons

Haka på surdegstrenden och bjud på surdegskex till osten. Den syrliga smaken från surdegen gör att surdegskexet passar perfekt till getost, färskost och vitmögelost.

Det finns sex ostfamiljer som i sin tur har många varianter och smaker. En smakrik ost passar bäst till ett diskret kex. En ost som är len får en extra skjuts av ett salt kex. Ett kex är till för att förhöja smakerna och skapa ett välbalanserat kex- och ostupplägg.

Det lite sura och jästa kexet passar bäst till följande ostfamiljer:

Färskost

Olagrad färskost är frisk och fräsch i smaken. Grunden är naturell men den finns i flera smaker som vitlök, örter, och pepparrot. Exempel på ostar: Brillat Savarin, Roulé, Crème Bonjour.

Vitmögelost

Karaktäristiskt för vitmögelostar är den vita duniga ytan. De är, till skillnad från färskostar, lagrade. Osten är perfekt när den börjar mjukna inuti. Exempel på ostar: Brie, Camembert.

Getost

Getost, chèvre, har ofta en något torr och sträv smak. Utseendet varierar. Exempel på ostar: Saint Maure, Vit Caprin.

Sött + salt = sant

Att kombinera sött och salt är ljuvligt. Ostar och kex är ofta salta, medan viner och frukter har sötma. Frukt ger ett extra tillskott till ostbrickan och päron är en favorit.

Nötter

Nötter är mycket gott till kex och ost. Hela eller grovt hackade. Prova exempelvis valnötter, hasselnötter eller pinjenötter.

Äta kanten?

Osten håller fukten tack vare kanterna och de bör vara kvar när du serverar den. Det går att äta kanterna på dessertostar.

 

 


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…