Annons
Annons


Liten vinskola – så smakar vinet bäst!

Ett glas rött vin om dagen har sina fördelar, men bara ett glas. När man då dricker ett glas är lika bra att se till så det är ett gott vin! Ska vinflaskan vara med kork eller skruvlock? Och är lådvinet lika bra som vin på flaska?


vin

Rött vin ska inte vara varmt
Servera inte rött vin för varmt. Det gör vinet obalanserat och får alkoholen att framträda tydligare. Om det behövs så sätt vinet i kylskåpet 20 minuter före servering. Inget rött vin ska serveras över 20 grader, och lättare typer som viner från Pinot Noir-druvan är bäst vid 15 grader.

Annons

Lagra inte vin i köket
Har man vinet hemma längre än 6 månader, kan det vara en bra idé att välja en plats för förvaring där temperaturen är sval och inte varierar för mycket. Då är köket en riktigt dålig plats som vinlager, då är det bättre att ha vinerna liggande under sängen.

Gilla Allas.se på Facebook

Skruvlock eller kork?
Idag kan man absolut välja ett vin med skruvlock. Locken är testade och fungerar perfekt och de eliminerar risken för att det bildas spår av TCA (som kan hända med kork), ett ämne som ger vinet en bismak av unken källare. Dessutom är viner med skruvkork lätta att stänga igen om man inte dricker hela flaskan.

Se upp med plastkorkar
Vin med plastkork ska man däremot hålla sig borta från. Plast har inte samma elasticitet som kork och därmed är risken för läckage också större med plastkork.

Så länge håller lådvinet
Lådvin är ett bra val om du bara vill ha ett glas till middagen. Vakuumförpackning gör att vinet hålls någorlunda skyddat från luften. Vakuumet gör att lådvinet får en längre hållbarhet efter öppnandet. Ett lådvin håller normalt 10-14 dagar efter öppnandet (vita viner och roséviner i kylskåp håller ännu längre).

Vita viner ska vara kalla
Unga vita viner ska serveras direkt från kylskåpet, helst vid sex-sju grader. Ganska lätta och ljusa vita viner bör drickas när de är unga och spänstiga. Står de för länge i butik, blir de slappa, tråkiga tappar i syra och arom. Till slut smakar de bara äppleskrutt. Riesling är ett undantag för den druvan har ett högt innehåll av syra, vilket gör den lämplig för lagring.

Rosé i solen
Rosé är en perfekt aperitif och läckert till lätta, grillade rätter som hummer och andra grillade röda skaldjur. Rosé är ett säsongsvin som sällan dricks under vinterhalvåret. Det gör sig allra bäst under ett parasoll i trädgården och avnjuts bäst i sällskap med solen.

Välj rosé efter färg
När du väljer ditt rosé, kan färgen vara är en bra ledtråd i termer av hur kraftigt vinet är. Ju mörkare, desto mer kraftfullt. Roséernas färger kan variera i styrka och nyans och kan till exempel vara rosafärgat, klart med en lätt gyllene färgton eller något mörkare pastellröd.

Av Allas redaktion
Foto: Shutterstock

Läs också: Ny studie: Ett glas vin gör dig snyggare!

Rött vin i måttliga mängder kan påverka din hälsa positivt.

Rött vin i måttliga mängder kan påverka din hälsa positivt.


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…